![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 22.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Właśnie piszę bardzo prosty system zarządzania treścią (CMS). Otóż natknąłem się na pewien problem natury logistycznej i po części praktycznej (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/sad.gif) . Chodzi o to, że mam dwie strony: index.php oraz tresc.php . Plik index.php jest podstawą całej mojej strony, w nim znajduje się logo, menu stopka oraz jest tam includowany jako treść strony plik tresc.php którego zawartość zmienia się wraz z kliknięciem odpowiedniego linka w menu. Plik tresc.php jest pewnego rodzaju szablonem do wyświetlania treści.. Posiada on dwa div'y: jeden z lewej strony w którym wyświetlane jest menu, a drugi zajmuje resztę szerokości strony i w nim wyświetlana jest treść. Wszystkie informacje zawarte w tych div'ach są pobierane z bazy danych. prosty obraz podziału strony W bazie mam tabelę w której przechowuję informację o menu podstrony i treści podstron: Kod ============================================== Podstrona Menu tresc ============================================== strona1 menu1 tresc1 strona1 menu2 tresc2 strona1 menu3 tresc3 --------------------------------------- strona2 menu4 tresc1 strona2 menu5 tresc2 strona2 menu6 tresc3 ============================================== Po kliknięciu w jakiś link w menu głównym zawartym w index.php, getchem przekazuje do zmiennej np: $menu nazwę podtrony która ma zostać wyświetlona. Następnie w pliku tresc.php łącze się z bazą i pobieram dane z kolumny menu, które odpowiadają nazwie strony zawartej w $menu. (Przykładowo jeśli $menu = strona1 to pobieram z bazy „menu1”, „menu2” i „menu3”) Następnie wyświetlam te dane w postaci linków w div'ie po lewej stronie. Następnie znów łącze się z bazą danych i pobieram dane z kolumny „treść” które odpowiadają odpowiedniemu linkowi z menu po lewej stronie i wyświetlam je w div'ie zajmującym resztę strony.(Oczywiście pomijam fakt, że przy załadowaniu menu podstrony nie jest wyświetlana treść). Wiem, że to bardzo prymitywny i zakręcony sposób wyświetlania danych, dlatego też mam pytanie jak można inaczej rozwiązać problem wyświetlania menu i treści gdy są one za każdym razem pobierane z bazy danych. Jestem tutaj nowy, więc założyłem ten temat tutaj. Jeżeli jest on w niewłaściwym dziale to bardzo przepraszam (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:42 |