![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki problem: Załóżmy że mam 5 wartości w formularzu "1,2,3,4,5" i teraz mam pytanie jaką zrobić funkcję która będzie sprawdzać które wartości zostały podane i wg tego zapytania będzie szukać w bazie. Jednak jeżeli są podan wartości "4,5" musi być BETWEEN jeżeli jest tylko "4" to `wartosc` <= '4' natomiast tylko "5" to `wartosc >= '5'. Niewiem jak to jakśniej powiedzieć ma to być poprostu wyszukiwarka w zależności od tego co użytkownik poda to to szuka.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat Jednak jeżeli są podan wartości "4,5" musi być BETWEEN jeżeli jest tylko "4" to `wartosc` <= '4' natomiast tylko "5" to `wartosc >= '5'. ![]() jak 4 to znak <=, jak 5 to znak >= a jak 3 to jaki znak? Sprecyzuj moze bardziej oco ci codzi, jakies przyklady, jak ten formularz wyglada. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to tak:
Nazwa aukcji numer aukcji login cena od cena do Chodzi o takie wartości i teraz jeżeli podane zostanie tylko "cena od" i "cena do" to zapytanie powinno wyszukiwać tylko wg tego kryterium. Jeżeli podane zostanie tylko "cena od" no czyli wyszukuje wszystkie wartości większe lub równe. Natomiast jeśli podane zostanie np. "nazwa aukcji" i "cena od" to wyszukuje rekordy które spełniają oba te warunki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
identyczny problemowo topic:
http://forum.php.pl/index.php?showtopic=36...mp;#entry204618 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 29.06.2025 - 14:56 |