![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam klasę obsługującą połączenia z bazą danych. Oprócz tego mam kilka innych klas które mają wykorzystywać w.w. klasę MySQL. Nie mogę przecież dla każdej klasy inicjować nowego połączenia do bazy. Jak mam przechowywać identyfikator połączenia żeby, nie musiał nawiązywać połączenia za każdym razem kiedy będę chciał z innej klasy odwołać się do metody query() pobierającej dane z bazy. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 8 Dołączył: 14.03.2004 Skąd: Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Identyfikator polaczenia mozesz przekazac w konstruktorze
I pozniej sie odolywac do pola
-------------------- I need TP for my bunghole!!!
Mój nowy przyjaciel - tytanowa płytka na stałe ------------------------------------------------------ AEGEE, kwiaciarnia rzeszów , notariusz rzeszów, zakład krawiecki rzeszów, paweł jakubowicz |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 999 Pomógł: 30 Dołączył: 14.01.2007 Skąd: wiesz ? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm to też mnie nie satysfakcjonuje.
Nie można by było zapisać tego identyfikatora do jakiejś zewnętrznej zmiennej globalnej ? Czy można w klasach(sie MySQL ) tworzyć zmiennych GLOBALNYCH ? Wtedy na przykład w klasie mysql sprawdzałbym podczas użycia metody query() sprawdzałbym czy zmienna z identyfikatorem jest ustawiona i wykonywał odpowiednie czynności w zależności od tego czy jest czy jej nie ma. Nie wiem tylko czy mogę zadeklarować zmienną globalną z klasy czy da się to zrobić i czy jest to bezpieczne. To znaczy czy użytkownik nie będzie miał dostępu do identyfikatora połączenia i czy ni będzie go mógł wykorzystać żeby połączyć się ze swojego skryptu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Szukaj pod hasłem Singleton lub składowe statyczne - na forum jest multum - coś znajdziesz.
Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Chyba już rozumiem.
Czyli $single1 będzie widoczne też w każdym miejscu skryptu. Czy muszę ją przekazywać do innych obiektów czy mogę się bezpośrednio odwołać do tej zmiennej z wnętrza innej klasy ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Chodzi o to, żebyś miał dostęp do tego samego obiektu klasy test5, poprzez wywołanie jej statycznej metody singleton();, a nie zmienną globalną
Przeanalizuj ostatni post http://forum.php.pl/index.php?showtopic=59...mp;#entry324013 Pozdrawiam. -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przedszkole --> php
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 06:22 |