![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wywala błąd Call to undefined method myDB::getRow() getRow jest metodą clasy DB pakietu PEAR próbowałem przez parent::getRow ale jest dokładnie to samo. Ten post edytował become 23.01.2007, 11:39:31 -------------------- Darmowy Kreator Stron Internetowych
NR1 W Polsce - Portal Społecznościowo-Randkowy Pozycjonowanie - najlepsze polskie narzędzie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Prosze uzywac bbcode i poprawic pierwszy post
Do problemu: az se sciagnalem ten pakiet. No moze ja slepy jestem, ale ja w klasie DB nie widze metody getRow(), wiec nie dziwie sie, ze i php jej nie widzi... ![]() edit: metode taką znalazlem w klasie DB_common -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 88 Pomógł: 0 Dołączył: 12.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no widzę teraz.
ze DB_common jest klasą interfejsu. czy to oznacza, że muszę stworzyć osobną klase dziedziną dla tego interfejsu ? bo w takim razie jakim cude działa to:
skoro metoda query tez nie istnieje w clasie DB co wogole oznacza znak "&" przed wywolaniem metod ? Ten post edytował become 23.01.2007, 11:49:23 -------------------- Darmowy Kreator Stron Internetowych
NR1 W Polsce - Portal Społecznościowo-Randkowy Pozycjonowanie - najlepsze polskie narzędzie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat skoro metoda query tez nie istnieje w clasie DB no ale ty zobacz co zwraca metoda connect, a potem sie pytaj.connect zwraca obiekt innej klasy niz klasa DB. i akurat te inne obiekty maja to co trzeba. W twoim wypadku jest to obiekt klasy DB_pgsql Cytat co wogole oznacza znak "&" przed wywolaniem metod ? Ze chcesz referencje do tego co zwraca
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
no dobrze.
to czy istnieje jakas metoda rozszerzenia klasy DB w taki sposob aby miec dostep do metod klas obiektow zwracanych przez DB ? -------------------- Darmowy Kreator Stron Internetowych
|
|
![]()
|
|
ale ci ciagle chodzi o te getRow() ? No to twoja klasa musi dziedziczyc po DB_common
Jesli nadal ci oto nie chodzi, to napisz co chcesz osiągnąć. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
chce sobie napisac klasę, w ktorej umieszcze rozne funkcje dotyczace dodawania uzytkownika, usuwania, modyfikacji danych na bazie.
chcialbym do tego celu wykorzystac klase DB. czyli np. mojaKlasa->DodajUsera("imie","nazwisko"); w metodzie DodajUsera bedzie tworzony jakis kod SQL. a nastepnie dodajUsera skorzysta z metody query clasy DB_common pakietu DB. podobnie jezeli chodzi o pobieranie danych i korzystanie z metod klasy DB_result. -------------------- Darmowy Kreator Stron Internetowych
|
|
![]()
|
|
Cytat a nastepnie dodajUsera skorzysta z metody query clasy DB_common pakietu DB. no to w czym problem? napisalem przeciez: klasa ma dziedziczyc po DB_common Cytat podobnie jezeli chodzi o pobieranie danych i korzystanie z metod klasy DB_result. No to zobacz teraz co robi query() z klasy common:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
sory, ale nie mam zielonego pojecia jak to zrobic ... moze jakis przyklad ?
jezeli polacze sie tworzac nowy obiekt z klasy DB $db =& DB::connect($dsn, $options); to przeciez w wyniku mam obiekt klasy DB_common a nie myDB_common i nie bede mial dostepu do metody selectUser Ten post edytował become 23.01.2007, 13:02:34 -------------------- Darmowy Kreator Stron Internetowych
|
|
![]()
|
|
no ale przeciez zobacz jeszcze raz co robi connect. ona zwraca obiekt takiej klasy, jaki masz zadeklarowany w $dsn. wczesniej zwracal ci DB_pgsql, bo miales: pgsql://usr:pw@localhost/dbnam'
Jak chcesz by ci zwracal twoją klase to masz miec:mytype://usr:pw@localhost/dbnam' a klasa ma sie nazywac: DB_mytype i lezec w pliku o nazwie: mytype.php. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ludzie - czy to musi byc tak zagmatwane ?
ja chce korzystac z wszystkich metod należących do klas DB, DB_common, DB_result w swojej wlasnej klasie, ktora bedzie zawierala konkretne metody - dodaj uzytkownika, modyfikuj dane itp[. szybciej zrobie to tworzac plik z funkcjami, gdzie w kazdej funkcji bede tworzyl nowy obiekt polaczenia z baza i sprawa zalatwiona -------------------- Darmowy Kreator Stron Internetowych
|
|
![]()
|
|
Cytat ludzie - czy to musi byc tak zagmatwane ? a czy to moja wina zes sie uczepil tego PEARa? ![]() pozatym co ty w tym skomplikowanego? Nadac nazwe klasy wedlug pewnego schematu? Byc moze mozna to zrobic inaczej, nie wiem, pear w zyciu nie uzywalem, sciagnalem go sobie teraz na potrzeby tego topicu i drogą dedukcji mowie ci jak oni to maja ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 15.06.2025 - 00:07 |