![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak mam zrobic zeby w np. w tabeli ksiązki ID_ksiazki wybierany był numer losowo i kazdy inny ?
create table ksiazki ( ID_ksiazka char(8) PRIMARY KEY, tytul_ksiazki varchar(32), autor_ksiazki varchar(32)); ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 675 Pomógł: 15 Dołączył: 7.11.2004 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak mam zrobic zeby w np. w tabeli ksiązki ID_ksiazki wybierany był numer losowo i kazdy inny ? A nie wystarczy użyć opcji AUTO_INCREMENT?[EDIT] Oczywiście ID_ksiazki będzie musiało być wtedy typu liczbowego... Ten post edytował JaRoPHP 21.01.2007, 09:40:57 -------------------- Kto pyta, nie błądzi...
Kto zbłądził, ten pyta... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Albo skorzystać z funkcji rand() z php - można wtedy losowo wybierać zakres liczby.
Poza tym - możesz sobie zrobić tablicę z wszystkimi literami - potem wywołać wybranie losowej litery z tej tablicy np. 6 razy, do tego wywołać 2 razy funkcję rand() - wszystko sklecić i w ten sposób masz losowy wyraz składający się z 6 liter i dwóch liczb (a wszystko to w sosie losowo wybranym:)). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
juz znalazłem chodziło mi o cos takiego jak identity(1,1)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:32 |