![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej wam,
Jestem tu pierwszy raz, moze ktos mnie wspomoze? Jakie polecenie w SQL+ nalezy wpisac, by zliczaly sie dane z przedzialu 2 dowolnych dat wpisywanych z klawiatury? SELECT &to_date...................BETWEEN............ ![]() Nie mam pojecia. Na przyklad mamy kolumne: ZAWODNICY i kolumne NAGRODY. Kazdy zawodnik dostal pewna ilosc nagrod w latach. Jak napisac polecenie liczace ile nagrod zostalo przyznanych miedzy dowolnymi datami wpisywanymi z klawiatury? Dzieki z gory za pomoc, Pozdrawiam Beata |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale nie dam sobie za to poobcinac konczyn wiec jak cos to niech ktos mnie poprawi -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej wam, Jestem tu pierwszy raz, moze ktos mnie wspomoze? Jakie polecenie w SQL+ nalezy wpisac, by zliczaly sie dane z przedzialu 2 dowolnych dat wpisywanych z klawiatury? SELECT &to_date...................BETWEEN............ ![]() Nie mam pojecia. Na przyklad mamy kolumne: ZAWODNICY i kolumne NAGRODY. Kazdy zawodnik dostal pewna ilosc nagrod w latach. Jak napisac polecenie liczace ile nagrod zostalo przyznanych miedzy dowolnymi datami wpisywanymi z klawiatury? Dzieki z gory za pomoc, Pozdrawiam Beata Rozumiem, że istnieje jakieś pole z datą otrzymania tych nagród typu date - niech się nazywa data_otrzymania, a daty z klawiatury to "od" i "do" wtedy: w klauzuli where zapytania należałoby np. wpisać coś takiego: where data_otrzymania>='$od' and data_otrzymania<='$do' |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 21.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że istnieje jakieś pole z datą otrzymania tych nagród typu date - niech się nazywa data_otrzymania, a daty z klawiatury to "od" i "do" wtedy: w klauzuli where zapytania należałoby np. wpisać coś takiego: where data_otrzymania>='$od' and data_otrzymania<='$do' Hej, Dzieki za info, ale wydaje mi sie, ze to polecenie nie policzy miesiecy miedzy tymi datami, tylko pokaze daty z tego przedzialu. Co wy na to? Betty |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej, Dzieki za info, ale wydaje mi sie, ze to polecenie nie policzy miesiecy miedzy tymi datami, tylko pokaze daty z tego przedzialu. Co wy na to? Betty No ale o policzeniu miesięcy nic wcześniej nie napisałaś, więc opisz dokładnie o co Ci chodzi? ![]() To polecenie pokaże dowolne dane z zakresu dat od..do, tylko zdecyduj się które chcesz pokazać np.: select * from tablica where data_otrzymania>='$od' and data_otrzymania<='$do' order by data_otrzymania wybierze wszystkie pola z tablicy o nazwie "tablica" w porządku "data_otrzymania". Stosując $wiersz=mysql_fetch_array($wynik) możesz w tablicy wiersz zobaczyć np $wiersz['data_otrzymania'] właśnie te daty, lub jakiekolwiek inne pola. A tak w ogóle to może ściągnij sobie kurs php+mysql, tam są dobrze opisane te wszystkie podstawowe polecenia dostępu i pobierania z bazy. Ten post edytował ww-06 23.01.2007, 15:19:59 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 07:58 |