Od niedawna zacząłem programować obiektowo, a przynajmniej tak mi się wydaje. Mam dlatego prośbę dla was, znających się na OOP od dawna, o sprawdzenie poniższej klasy (php 4).
<?php
class fotka {
var $opis1;
var $SUBMIT;
var $nazwa1;
var $rodzaj1;
var $rozszerzenie1;
var $kategoria;
var $hotelnazwa;
function dodawanie2()
{
if ($_POST['SUBMIT'] && $this->opis1 != '' && $this->nazwa1 != '' && $this->rodzaj1['extension'] == 'jpg'
|| $_POST['SUBMIT'] && $this->opis1 != '' && $this->nazwa1 != '' && $this->rodzaj1['extension'] == 'jpeg'
|| $_POST['SUBMIT2'] && $this->opis1 != '' && $this->nazwa1 != '' && $this->rodzaj1['extension'] == 'jpg'
|| $_POST['SUBMIT2'] && $this->opis1 != '' && $this->nazwa1 != '' && $this->rodzaj1['extension'] == 'jpeg'
) {
$this->data = date("Y-m-d");
$this->hotelnazwa2 = "$this->hotelnazwa$this->data$this->nazwa1";
$this->img = imagecreatefromjpeg("$this->nazwa1");
$this->width = imagesx($this->img);
$this->height = imagesy($this->img);
$this->width_mini = 250;
$this->height_mini = 300;
$this->img_mini = imagecreatetruecolor($this->width_mini, $this->height_mini);
imagecopyresampled($this->img_mini, $this->img, 0, 0, 0, 0, $this->width_mini , $this->height_mini, $this->width , $this->height);
imagejpeg($this->img_mini, "$this->hotelnazwa2", 80);
imagedestroy($this->img);
imagedestroy($this->img_mini);
nazwa_fotki , opis_fotki , kategoria_fotki , do_fotki)
VALUES
('$this->hotelnazwa2' , '$this->opis1' , '$this->kategoria' , '$this->hotelnazwa' )");
echo "Twoje zdjęcie $this->hotelnazwa2 zostało dodane <br />";
}
elseif ($_POST['SUBMIT'] && $this->hotelnazwa != '' && $this->opis1 != ''
|| $_POST['SUBMIT2'] && $this->hotelnazwa != '' && $this->opis1 != '') {
echo "Dodaj fotografiê";}
elseif ($_POST['SUBMIT'] && $this->opis1 == '' && $this->hotelnazwa != '' && $this->rodzaj1['extension'] == 'jpg' ||
$_POST['SUBMIT'] && $this->opis1 == '' && $this->hotelnazwa != '' && $this->rodzaj1['extension'] == 'jpeg'
||$_POST['SUBMIT2'] && $this->opis1 == '' && $this->hotelnazwa != '' && $this->rodzaj1['extension'] == 'jpg' ||
$_POST['SUBMIT2'] && $this->opis1 == '' && $this->hotelnazwa != '' && $this->rodzaj1['extension'] == 'jpeg' ) {
echo "Je¿eli dodajesz zdjęcie, musisz dodać i opis"; }
elseif ($_POST['SUBMIT'] && $this->rodzaj1['extension'] != 'jpg' && $this->hotelnazwa != '' && $this->opis1 != '' ||
$_POST['SUBMIT'] && $this->rodzaj1['extension'] != 'jpeg' && $this->hotelnazwa != '' && $this->opis1 != ''
|| $_POST['SUBMIT2'] && $this->rodzaj1['extension'] != 'jpg' && $this->hotelnazwa != '' && $this->opis1 != '' ||
$_POST['SUBMIT2'] && $this->rodzaj1['extension'] != 'jpeg' && $this->hotelnazwa != '' && $this->opis1 != '') {
echo "Musisz wgrać zdjęcie o formacie JPG lub JPEG";}
}
}
?>
Niby wszystko działa tak, jak zamierzyłem. Ale czy skrypt został optymalnie wykonany ? Byłbym bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki i uwagi.
Ten post edytował Koniczynka 20.01.2007, 16:23:57