![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam duży problem z polem kombi. Chodzi oczywiście o zadanie od szkoły:).
Mam zrobić coś takiego: Jest tabela "kiernicy działów" z kolumnami(nazwisko, imie, identyfikator). Jest tabela "pracownicy" z kolumnami(imie itd. identyfikator). Identyfikator w obu tabelach jest taki sam. A ja mam zrobić formularz dodający nowego kierownika, ale mam go wybrać z pracowników, z pola kombi(np. poprzez identyfikator). Czyli gdy wybieram jakiś identyfikator z pola kombi,to zmienia mi się imie, nazwisko, identyfikator w formularzu z tabelą "kierownicy działów". Więc ma to wyglądać tak: Pole kombi na górze(identyfikator). Trzy pola na dole(imie,nazwisko, identyfikator). Gdy zmieniam pole kombi, to zmieniają mi się te trzy pola na dole(według identyfikatora). Tylko jak to zrobić? ![]() POMOCY!? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w szkole powinni cie tego nauczyc.
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem jest taki że nie nauczyli, a ja ryje polski internet w poszukiwaniu rozwiązania.
Dzięki za pomoc! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to slaba szkola albo ty nie umiesz wyciagac informacji od wykladowcow.
-------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2006 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawa na początku skomplikowana tak w gruncie rzeczy jest naprawdę bardzo prosta (pamiętam, że pare dni na początku mojej nauki accessa walczyłem z podobnym problemem). Po pierwsze źródło danych formularza z polem kombi musi pochodzić z kwerendy. Kwerenda wybierajaca zaś oparta jest na dwóch tabelach ( w Twoim przypadku Kierownicy i Pracownicy). Tworzysz poprawne pole kobi i działa bez zarzutu.
TO WSZYSTKO ZADZIAłA POD WARUNKIEM, ŻE PROJEKT BAZY DANYCH JEST POPRAWNY (prawidłowo zaprojektowane tabele(relacje) i powiązania między nimi(w Accessie niefortunnie też nazwane relacjami), oraz przedewszystkim prawidłowo zdefiniowane klucze główne PS Do AxZx jeżeli nie masz ochoty pomóc to po co zabierasz głos? ![]() Ten post edytował spook 20.01.2007, 19:08:02 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Po pierwsze źródło danych formularza z polem kombi musi pochodzić z kwerendy To mam. Cytat Kwerenda wybierajaca zaś oparta jest na dwóch tabelach ( w Twoim przypadku Kierownicy i Pracownicy). Doszedłem do tego na chwile przed przeczytaniem Twojej odpowiedzi:). Ale nie do końca to działa...Zmiany dokonywane w formularzu, nie są widoczne w tabeli.Nie też mogę wprowadzić nowego kierownika bo wyskakuje mi taki błąd: "Index or primary key cannot contain a Null value". Cytat Tworzysz poprawne pole kobi i działa bez zarzutu. Hmmm...jest gdzieś dokładny opis tego pola na sieci? Cytat to slaba szkola Niestety tak:/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 1.12.2006 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sądząc po komunikacie masz po prostu zły projekt - złe powiązania lub źle zdefiniowane klucze główne. Bez poprawnego projektu nie pomoże Ci nawet najdokładnieszy opis tworzenia pola kombi.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 09:12 |