![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 101 Pomógł: 7 Dołączył: 16.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam;
Mam problem z prostym zapewne skryptem ale jak się okazuje nie dla mnie:/ Chodzi mi o to, żeby sczytać pliki (zdjęcia) z konkretnego folderu i wyświetlić je w tabeli na stronie html. Ogólnie taka mała przeglądarka zdjęć w php bez udziału baz danych. Mi chodzi o to, żeby zdjęcia wyświetlany się po 3 w rzędzie a ilość rzędów, żeby była zależna od ilości plików w folderze. Oto mój kod: ![]() <? $dir_name = \"/www/sp/fotki/\"; $dir = opendir ($dir_name); $image_list = \"<ul>\"; $image_check = 0; while ($image_name= readdir($dir)) { if (($image_name != \".\") && ($image_name != \"..\")) { $image_list .= \"<li>\".\"<a href=fotki/$image_name>\".$image_name.\"</a>\"; $image_check = 1; } } $image_list .= \"</ul>\"; closedir ($dir); if ($image_check == 1) { echo \"Pliki znajdujące się na serwerze:\".\"<br>\".\"$image_list\"; } else if ($image_check == 0) { echo \"Na serwerze nie ma aktualnie żadnych zdjęć.\"; } ?> Wszystko działa ale jeśli chodzi o wyświetlanie w jednej linii bądź jedno pod drugim. Gdy probowałem zrobić to w 2 pętlach for czy jakoś inaczej to albo mi się zdjęcia wyświetlały w jednym rzędzie, albo tabela działała ale w jednym rzędzie były 3 te same zdjęcia bo ten fragment kodu ($image_list .= \"<li>\".\"<a href=fotki/$image_name>\".$image_name.\"</a>\";) powodował że zmienna $image_list zawsze otrzmywała ten sam plik ![]() Potem wymyśliłem wrzucić zdjęcia do tablicy, oto kod: <? $dir_name = \"/usr/krasnal/www/php_tray/sp/fotki/\"; $dir = opendir ($dir_name); $image_check = 0; while ($image_name= readdir($dir)) { if (($image_name != \".\") && ($image_name != \"..\")) { $image_tab[] = \"$image_name\"; $image_check = 1; } } closedir ($dir); if ($image_check == 1) { echo \"Pliki znajdujące się na serwerze:\".\"<br>\"; $wynik=\"<table align=center border=1>\"; reset ($image_tab); while (list($klucz, $wartosc) = each($image_tab)) { $wynik.= \"<td>$wartosc</td>\"; } $wynik .= \"</table>\"; echo \"$wynik\"; } else if ($image_check == 0) { echo \"Na serwerze nie ma aktualnie żadnych plików.\"; } ?> I tak w sumie osiągnąłem tym to samo co wyżej ![]() Dalej mi pętle mające powodować przejście w tabeli do kolejnego wiersza po wyświetleniu trzech kolumn nie działały albo się zapętlały ![]() Proszę o podpowiedź - jak to zrobić przy pomocy samego php, bez udziału java script bądź baz danych? ![]() ![]() Z góry dzięki za odpowiedź ![]() Pozdrawiam Ten post edytował siemieng 18.01.2007, 06:30:05 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Proszę poprawić tytuł wątku zgodnie z zasadami panującymi na forum Przedszkole;
2. Proszę również przeedytować treść powyższego posta stosując w odpowiednich miejscach wymagane tagi bbCode (szczegóły w podanym przez mnie linku) W przypadku niespełnienia powyższych próśb wątek zostanie zamknięty oraz usunięty. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 14:28 |