![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2005 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam problem z tablicami. konkretnie mam teraz tablicę wyglądającą tak:
w chwili obecnej naturalnie $tablica[0] daje 'foo'. Natomiast chcialbym "cos" zrobic z ta tablica, by $tablica['foo'] dawala 'bar' (czyli nieparzysty klucz, parzysta wartosc). Jest w stanie ktos mi pomóc? Z góry dzięki. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 984 Pomógł: 41 Dołączył: 16.03.2002 Skąd: Płock Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mnie to zadziwia jak ludzie potrafią kombinować
1) czy funkcja ktora bedzie takie cos wykonywac cie zadowoli? 2) do czego dazysz? moze znajdziemy latwiejszy sposob, zamiast czarowania |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwykły for do tego wystarczy, a do łączenia w nową tablicę wartości dla $i jako indeksu pętli: $nowa[] = array($tablica[i]=>$tablica[i+1]);
Pamiętaj o zwiększaniu $i o dwa a nie jeden. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 16.05.2005 Skąd: Lubaczów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@em1x -owszem, funkcja taka mnie zadowoli. Natomiast wytłumaczenie do czego dążę będzie trudne, bo to element większej klasy, a to dużo tłumaczenia....
@phpion.com - dokładnie taki efekt chcę uzyskać @cadavre - czy mógłbyś podac przykładową implementację, gdyż jakoś nie jestem w stanie sobie poradzić z tym? żeby nie było, że chcę na tacy- próbuję tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrą rzeczą byłoby jeszcze sprawdzenia parzystości elementów w tablicy:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:47 |