![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam następujący problem Posiadam w tabeli listę osób które chcą być powiadamiane o jakimś tam produkcie. W tabeli istnieją Kolumny: ID - numer porządkowy IDitem - numer produktu w związku z którym jest zapytanie Email - e-mail wpisującego Date_start - data wpisu Cała tabela nazywa sie inform_me Aby dowiedzieć się o jaką pozycję chodziło danemu użytkownikowi IDitem należy przyporządkować ID danego produktu z tabeli o nazwie "store" Chciałbym aby w stronie administracyjnej była taka lista osób które wpisują się na listę z ale (i tu utrudnienie) aby w momencie gdy już wcześniej wystąpił podany wpis grupował to w jeden zapis informując odpowiednią liczbą (odpowiadająca za ilość podobnych zapytań użytkowników) i oczywiście by wszystko było segregowane od najnowszych wpisów. Mam nieudolne próby zrobienia czegoś takiego: (niestety na pierwszych pozycjach nie ma wpisów najnowszych..wyświetla się w sumie to co chce :/ w bazia aktualnie jest okolo 4000 wpisow)
Ten post edytował agamemnon 16.01.2007, 17:29:23 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zajmij sie najpierw samym SQLem, a potem wrzucaniem tego do php -- czyli lepiej podaj SQL, ktory utworzy tabele + troche przykladowych i ODPOWIEDNICH danych. Bo takiego ^^ skryptu to ja nawet nie uruchomie u siebie.
Cytat Chciałbym aby w stronie administracyjnej była taka lista osób które wpisują się na listę z ale (i tu utrudnienie) aby w momencie gdy już wcześniej wystąpił podany wpis grupował to w jeden zapis informując odpowiednią liczbą Czyli co ma zwracac? - ile razy user dodal siebie do danego produktu [aby byc informowanym o nim]? - czy ile userow dodale ten sam produkt [do bycia informowanym o nim]? -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 21.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz to sortowac po dacie? Przeciez user1 mogl dodac to tydzien temu, drugi wczoraj a w miedzyczasie user3 dodal inny produkt?
Samo grupowanie:
policzy ci ilosc powiadomien dla kazdego z obiektow. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Tak to zapytanie już użyłem jak widać post wyżej:
Tyle że tutaj często jest tak że na pierwszej pozycji mam wpis z dzisiaj, następnie z dzisiaj, wczoraj,wczoraj dzisiaj... Nie jest to zrobione po kolei.. I tak np. dziś posiadam 10 wpisów a na pierwszej stronie gdzie jest 100 elementów wypisanych tymi zapytaniami tylko 4 z nich sa widoczne inne są gdzieś daleko stad:/ WIEM CO JUŻ NIE GRA ...OTÓŻ WW SKRYPT SORTUJE TO WG PIERWSZEGO WPISU...tak wiec gdy pierwsza osoba wpisała się do danej pozycji np. w 2005 roku a trzecia osoba w 2007 to on zrzuci to na ostatnia strone bo posortuje to wg pierwszego wpisu ![]() ![]() Ten post edytował agamemnon 16.01.2007, 21:44:55 |
|
|
![]()
|
|
Cytat Tak to zapytanie już użyłem jak widać post wyże Nie zaglebialem sie w twoj kod. Cytat OTÓŻ WW SKRYPT SORTUJE TO WG PIERWSZEGO WPISU o to wlasnie pytalem -- jak chcesz to sortowac, chcesz sortowac wg. najnowszego wpisu dla danego przedmiotu? no to ORDER BY MAX( data ) DESC z group'em
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Dobrze dziękuję. Ale żeby już uciąć dalsze dyskusje jak powinno wyglądać całe zapytanie?
nie dziala nie wiem po prostou jakby to mialo wygladac :/ przerpaszam |
|
|
![]()
|
|
1. Daj SQLa tworzacego baze i kilka danych -- to bede mogl potestowac u siebie
2.
brakuje COUNT()'a w SELEKCie -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 04:54 |