![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 14.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pewien problem z którym sobie nie mogę poradzić.
Mianowicie posiadam jakiś plik plik.txt o następującej budowie: Cytat aaa=bbb ccc=ads ddd=dsd,dsd dsd=assds To są elementy umieszczone każdy w oddzielnym wierszu. Chciałbym aby każdy wiersz zamienić na taką postać: Cytat wartosc (numerwiersza,'tekst z lewej strony znaku =','tekst z prawej strony znaku ='); wartosc (numerwiersza,'tekst z lewej strony znaku =','tekst z prawej strony znaku ='); czyli powinno wyglądać to w ten sposób: Cytat wartosc (1,'aaa','bbb'); wartosc (2,'ccc','ads'); wartosc (3,'ddd','dsd,dsd'); Po przeprowadzonej konwersji, plik powinien zapisać się jako np. plik2.txt Wszelkie próby stworzenia programu kończyły się klapą. Próbowałem z dość dobrym skutkiem zrobić to w TPascalu, ale zależy mi aby to było robione w php. Mam nadzieję, że pomożecie. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otwierasz plik za pomocą file()
w pętli .. jakiejkolwiek sobie wybierzesz robisz rozdzielenie po znaku = .. czyli explode(""",$wiersz); potem odpowiednio ustawiasz nowy plik gdzie wpisujesz do niego: numer iteracji pętli wynik z explode() z indexem zero wynik z explode() z indexem jeden -------------------- 404
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 23:13 |