![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z połaczeniem kodu z walidacją formularza z kodem zapisujacym dane do pliku txt. Nie moge zrobic aby jezeli walidacja przeszła dobrze to ma zapisac dane do pliku. Walidację nie napisałem sam dlatego mam problem... ale nawet gdybym jakos napisał sam to też pewnie coś byloby nie tak
![]() walidacja:
zapisanie wiadomosci z formularza do pliku
sam formularz
jak podczepic wszystko do siebie ,żeby było jedną całościa? ![]() ![]() Ten post edytował kononowicz 14.01.2007, 16:13:23 -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze primo: po co przekazujesz do funkcji kontakt zmienną $ip, skoro i tak pobierasz ją w funkcji
![]() Po drugie primo: w wywołaniu funkcji kontakt zmień $tresc na $_POST['tresc'] i analogicznie tak wszystkie zmienne przekazywane do funkcji. Po trzecie primo: w walidacji brakuje czegoś co będzie pokazywało, czy możesz dodać wpis, bo jak narazie po prostu sprawdzasz czy poszczególne części są OK.... ale brakuje jakiegoś if'a który ostatecznie sprawdzi czy całość jest OK i doda wpis. Po czwarte primo: jak poprawisz powyższe punkty, sklej te kawałki kodu razem w jednym pliku w kolejności: - kod funkcji ( chociaż on może być w dowolnym miejscu ) - kod walidacji - kod forumlarza. Ja tak zrobiłem i u mnie zadziałało. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 238 Pomógł: 0 Dołączył: 12.11.2006 Skąd: Białystok Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po trzecie primo: w walidacji brakuje czegoś co będzie pokazywało, czy możesz dodać wpis, bo jak narazie po prostu sprawdzasz czy poszczególne części są OK.... ale brakuje jakiegoś if'a który ostatecznie sprawdzi czy całość jest OK i doda wpis. no własnie jak powinna wyglądać ta pętla ![]() Po drugie primo: w wywołaniu funkcji kontakt zmień $tresc na $_POST['tresc'] i analogicznie tak wszystkie zmienne przekazywane do funkcji.
o to chodzi ![]() Ten post edytował kononowicz 14.01.2007, 14:49:40 -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tam nie ma żadnej pętli ... tylko same if'y.
Możesz dodać sobie na początku jakąś zmienną ... np $check=0; W przypadku gdy coś jest nie tak, wypisujesz komunikat ... a jeżeli jest dobrze to zwiększ $check o 1. Na końcu sprawdź czy $check ma odpowiednią wartość ... ( podpowiem że powinna być równa 4 - zwiększenie o jeden na każde pole formularza ) ... i albo wykonujesz funkcję kontakt() albo nie. EDIT: wywołanie funkcji poprawiłeś dobrze. Ten post edytował Cienki1980 14.01.2007, 14:52:49 -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
dzieki... oto cały kod do walidacji danych z formularza... nie działa mi jedynie wyswietlanie ip :/ (ps. musiałem zrobic jak byłoczyli wstawic w argument funkcji $ip)
Ten post edytował kononowicz 14.01.2007, 16:19:48 -------------------- gdy moderator śpi - budzą się demony ]:->
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosze dodac odpowiedni tag to tytulu topika, tak jak stoi w reg. Przedszkola.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 06:54 |