![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kiedys na jakiejs stronce widzialem okienko popup dopasowujace sie do rozmiarow obrazu...
oczywiscie zapomnialem adresu i stap pytanie: czy ktos sie z tym spotkal i jesli tak to gdzie/jaki kod? na pewno bylo to w js bo jeszcze zagladalem do zrodel. niestety moj organiczny RAM ni prcuje czase na najwyzszej czestotliwosci... :/ -------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw sprawdzasz wielkość obrazka w php to getimagesize()
Następnie w body onload="window.resizeTo(x,y); ewentualnie window.moveTo(x,y)" -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 23 Dołączył: 3.06.2006 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ma możliwości zczytania rozmiarów obrazu przez samo JS?
W php nie mam żadnego problemu zrobić coś takiego... Ale widziałem rozwiązanie i wydawało mi się że było w samym JS... Poprzeglądam jeszcze biblioteki lightbox'a... On nie korzysta z php, a ładnie dopasowuje się do zdjęcia... Kod resizeImageContainer: function( imgWidth, imgHeight) { // get current height and width this.wCur = Element.getWidth('outerImageContainer'); this.hCur = Element.getHeight('outerImageContainer'); // scalars based on change from old to new this.xScale = ((imgWidth + (borderSize * 2)) / this.wCur) * 100; this.yScale = ((imgHeight + (borderSize * 2)) / this.hCur) * 100; // calculate size difference between new and old image, and resize if necessary wDiff = (this.wCur - borderSize * 2) - imgWidth; hDiff = (this.hCur - borderSize * 2) - imgHeight; if(!( hDiff == 0)){ new Effect.Scale('outerImageContainer', this.yScale, {scaleX: false, duration: resizeDuration, queue: 'front'}); } if(!( wDiff == 0)){ new Effect.Scale('outerImageContainer', this.xScale, {scaleY: false, delay: resizeDuration, duration: resizeDuration}); } // if new and old image are same size and no scaling transition is necessary, // do a quick pause to prevent image flicker. if((hDiff == 0) && (wDiff == 0)){ if (navigator.appVersion.indexOf("MSIE")!=-1){ pause(250); } else { pause(100);} } Element.setHeight('prevLink', imgHeight); Element.setHeight('nextLink', imgHeight); Element.setWidth( 'imageDataContainer', imgWidth + (borderSize * 2)); this.showImage(); }, EDIT: Z lightbox'a wyciągnąłem taki oto kod powyżej... Myśle że tutaj coś jest, ale nie jestem pewien. Na JS niestety nie znam się poza funkcją writeln ![]() ...? Ten post edytował mokry 14.01.2007, 11:28:27 -------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak znasz chociaż podstawy języka angielskiego to bez problemu zauważysz gdzie co jest (bo jest to opisane)
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 340 Pomógł: 0 Dołączył: 7.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie ma możliwości zczytania rozmiarów obrazu przez samo JS? Jest. Kod img = new Image()
img.src = 'obrazek.jpg'; w = img.width; h = img.height; window.open(src, 'Image', 'width='+w+' , height='+h+''); Ten post edytował lopik 14.01.2007, 12:41:21 -------------------- w3c & c++
|
|
|
![]()
|
|
@wipo: Podstawy eng znam, ale niekoniecznie muszę się biegle lub nawet w podstawach poruszać po JS... Żeby wiedzieć co odpowiada za rozmiary i jakoś wszystko ze sobą posklejać już trzeba mieć trochę pojęcia o JS. Poza tym mój eng opiera się głównie o business english.
@lopik, wielkie dzięki ![]() -------------------- Pomogłem? Podziękuj proszę klikając poniżej "POMÓGŁ" ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 22.06.2005 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest. Kod img = new Image() img.src = 'obrazek.jpg'; w = img.width; h = img.height; window.open(src, 'Image', 'width='+w+' , height='+h+''); Głupia sprawa ale możecie mi powiedzieć dlaczego w IE nie zwraca mi width i heigh, pod FF chodzi. -------------------- DzbanyIT blog programisty
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 11:35 |