![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustawilem w mysql system porownywania napisow na utf8_general_ci. W bazie zapisuja sie ladnie polskie znaki jak rowniez rosyjskie i inne.
Niestety podczas wyswietlania na stronie w formularzu (SELECT lista wyboru) wyswietlaja sie znaki zapytania. Oczywiscie ustawilem na stronie kodowanie utf-8 i zapisalem jako UNICODE utf-8. Nic niepomaga. Moze macie jakiś sposob na to ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 873 Pomógł: 25 Dołączył: 24.07.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprobuj dac taka mete
<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" /> albo cp windows 1250 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może SET NAMES utf8 jako pierwsze query?
-------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 9 Dołączył: 13.02.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To pierwsze niezadziała, tzn z takim kodowaniem polskie znaki działaja, jednak strona ma obsługiwać wiele języków i potrzebny mi jest utf-8. Jeszcze podpowiem ze jak wpisze bezpośrednio na stronie to wszystko jest ok, czyli index.php i skryptysa prawidłowo kodowane, problem następuje przy wyjsciu z bazy danych mimo iz system porownan jest utf-general-ci. Moze z sama baza cos jest nie tak ?
Co do drugiegiego postu to zabardzo niewiemo co chodzi. Moze ktos mi przyblizy tą metode ? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 252 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2004 Skąd: Skierniewice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Odnoście drugiej metody to chodzi o to żebyś zrobił
zaraz po funkcji mysql_connect();. Szczegóły doczytaj sobie tutaj ale wydaje mi się że jest wszystko jasne -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Juz niby wszystko ok.
Dane z bazy pobieraja sie prawidlowo dla wszystkich jezykow. Dodalem na poczatku:
Jednak gdy chce zmienic polskie czcionki np. na zwyczajne bez ogonkow to znów pojawiaja sie krzaczki. Moja funkcja :
Głównie chodzi o to ze nie chce robic odnosnikow po numerach id tylko nazwach (dla pozycjonowania), i tutaj pojawia sie problem bo trzeba nazwy z polskimi znakami czy zagranicznymi zamieniac na normalne. Probowalem tez obok nazwy w bazie stworzyc rekord "link", ale to mi sie wydaje takie glupie obejscie sprawy. Moze jakies inne sposoby na to są ? Hmm w zasadzie troche zamienia ale 2 litery dalej, oraz zamienia "ą" na "lz" czyli 2 litery. Co jest grane :/ Przyklad: AĄąęłź al�lzlox�x� Jesli chodzi o kodowanie na stronie to jest wszystko wpozadku, jak i kodowanie znakow w funkcji. Ten post edytował quality 23.01.2007, 08:48:58 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 14.07.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znikaja ci polskie znaki po uzyciu funkcji strtolower, poniewaz , podobnie jak wiele innych, nie obsluguje ona poprawnie utf
odsylam do szerszych informacji na ten temat i listy takich niebezpiecznych funkcji http://www.phpwact.org/php/i18n/utf-8 -------------------- Wisdom To The Wise
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 17:10 |