![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam jak działają booty wykorzystujące formularze. Bo jeśli mam formularz który po wypełnieniu wywołuje jakiś tam skrypt php i w tym skrypcie wysyłam maila tylko na określony email wpisany na stale w pliku – to czy tez cos takiego można wykorzystać do rozsyłania spamu?
Pozdr -------------------- freeBSD::ORACLE::PHP::Java
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na pytanie nie odpowiem, bo nie jestem pewien, ale mała uwaga... to nie booty, tylko boty (od robotów)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zabezpiecz formularz token'em
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 24 Pomógł: 0 Dołączył: 22.11.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zabezpiecz formularz token'em Nie chodzi mi to to jak zabezpieczyć tylko jak ogolnie dzialaja boty, chce zrozumieć problem. Pozdr -------------------- freeBSD::ORACLE::PHP::Java
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A mi tu śmierdzi próbą kombinowania.
Kolega piku w swojej stopce ma system FreeBSD (wg mnie na BSD zaawansowani użytkownicy siedzieć powinni) i 'proboje' zrozumiec boty? ehh.... Skoro jesteś na takim a nie innym systemie proponuje napisać samemu bota, a w necie tego masz sporo. To jest najlepszy sposób na zrozumienie działania. PS. i nie chodzi mi konkretnie o bota w php ![]() Ten post edytował Amorph 12.01.2007, 15:55:30 |
|
|
![]()
|
|
A mi tu śmierdzi próbą kombinowania. He he he. O czym Ty człowieku gadasz. Co ma wspolnego znajomość FreeBSD z botami! Już dawno przestałem sie bawić w instalowanie filtrów antyspamowych bo nie mam na to czasu tylko kupujesz cPanel i masz z glowy. Przypomonasz mi ludzi, których nazywa się potocznie "młodzi gniewni". Napisz coś mądrego następnym razem. Zwyczajnie mam napisana stronke z formularzem. Pozdr. -------------------- freeBSD::ORACLE::PHP::Java
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 309 Pomógł: 0 Dołączył: 6.06.2006 Skąd: include('root/europe/ poland/szczecin.php'); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiedz mi jakim cudem bez znajomosci perla, c# jestes uzytkownikiem bsd ? Chyba że na takiej samej zasadzie jak tu, gnębisz ludzi pytaniami na forum typu bsdguru.org. A o młodych gniewnych pogadamy jak w swoim profilu postanowisz podać swoją datę urodzin.
Cytat Już dawno przestałem sie bawić w instalowanie filtrów antyspamowych bo nie mam na to czasu tylko kupujesz cPanel i masz z glowy. Skoro jesteś mocny w bsd to z chęcią się powymieniam doświadczeniami instalacji php5 jako cgi i php4 jako mod... ew oboma php jako mody na bsd 6.1 ![]() |
|
|
![]()
|
|
No to nie wiedzialem, że BSD ma coś wspólnego z C#. To jedno a drugie to kto Ci powiedzial ze nie znam perla.
Trzecie to jak chcesz to mozesz sprawdzić albo wyslac maila do admina ile w swojej historii mialem gnębiących pytań. Po trzecie to masz date moich urodzin w opisie. I naprawdę zajmij się czymś innym a nie bluzganiem ludzi na forum. Pozdr. -------------------- freeBSD::ORACLE::PHP::Java
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Powiedz mi jakim cudem bez znajomosci perla, c# jestes uzytkownikiem bsd ? sic! Cytat ylko na określony email wpisany na stale w pliku – to czy tez cos takiego można wykorzystać do rozsyłania spamu? Tak, gdzieś na tym forum był poruszany ten temat. Poprostu np w subject czy w body maila wpisuje sie ponownie TO inny[at]adres.pl np TO twoj@email SUBJECT: ;TO:moj@adres,pl;SUBJECT: nowytemat Czy jakoś tak, wiem że dokładnie na takiej zasadzie to działało. Pozdrawiam i radzę nigdy nie ufać temu co idzie do nas od usera i zawsze to filtrować. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 122 Pomógł: 3 Dołączył: 18.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wracajac do meritum - najogolniej boty chodza po stronach w poszukiwaniu <form>, wypelniaja wszelkie pola formularza i wciskaja submit.
Zabezpieczyc mozna sie na kilka sposobow, jednym z nich jest wspomniany token. Mozna tez sprawdzac, czy mamy do czynienia z botem, proponujac przy uzupelnianiu formularza wpisanie wyniku jakiegos dzialania matematycznego etc. Mozna tez dac
I sprawdzac pozniej w skrypcie, czy pole formularza costam jest wypelnione. Jesli bedzie, dajemy np. exit(); i konczymy prace skryptu, bo tylko bot "widzi" pole costam jako normalne i wpisuje tam swoje dane. Ten post edytował ferr 14.01.2007, 11:24:26 -------------------- Praktyczne wprowadzenie do JavaScript dla poczatkujacych!
Simplicity of web programming - ferrante.pl blog Functionite - szkolenia JavaScript |
|
|
![]()
|
|
Dzięki, wyczytałem też ze boty mogą modyfikować nagłówki (np. Reply-To)w mail(). I tego się najbardziej obawiałem.
Dzięki i pozdrawiam. -------------------- freeBSD::ORACLE::PHP::Java
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 18.07.2025 - 23:41 |