![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy ktoś z obecnych forumowiczów zetknął się może z takimi importami plików xml / csv w biurach turystycznych ? Osobiście trochę tego już robiłem, a ostatnio najprawdopodobniej znów do tego wrócę. Największą bolączką jest brak ujednoliconego standardu takowych plików - po prostu jeden wielki bajzel. Zastanawiam się czy nie opracować jednego takiego standardu i proponować go biurom turystycznym, coś w stylu open document
![]() -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydaje mi się, że taki standard byłby niepotrzebnym
ogniwem między xml a tym co w rzeczywistości potrzebuje firma, załóżmy że opracowałbyś taki standard i co bardzo prawdopodobne, nie uwzględnił byś jakiejś tam ważnej pozycji, która jest ważna dla jednej firmy, a dla innej nie ma w ogóle znaczenia, no i tym przypadku ta pierwsza firma, musi zrezygnować z twojego standardu korzysta z powrotem z XML, a wiec może się okazać że firma niepotrzebnie wyda kase Ten post edytował php programmer 11.01.2007, 13:30:24 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 866 Pomógł: 32 Dołączył: 2.06.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja nie jestem pewien, ale ~sf chyba właśnie pisze o XML'u i wtedy twój problem odpada, bo jeżeli kilka firm używa danej "pozycji" to niech opisują ją tym samym znacznikiem. A jeżeli tylko jakaś jedna firma używa danej "pozycji" to też nie ma problemu żeby ją zawrzeć w specyfikacji, bo nikt inny nie będzie musiał tego stosować, a specyfikacja będzie spójna i będzie miała szansę na wdrożenie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już pisałem, widziałem bardzo wiele takich plików i raczej nie sądzę bym pominął ważną pozycję. Przejrzyj sobie strony różnych biur podróży i zobaczysz, że te pola są bardzo podobne. Standard jest po to by firmy się wymieniały ofertami więc nie rozumiem Twojego argumentu, że jedna firma czegoś nie będzie miała - to polega na wymianie danych między wieloma biurami w Polsce i zapewniam Cię, że każdy ma identyczne pozycje, albo bardzo podobne.
Zresztą nie widzę problemu by dodatkowy parametr dodać bo w końcu wszystko się przecież rozwija. Standard umożliwiałby także pozycje dodatkowe - opisowe. -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 5 Dołączył: 8.11.2004 Skąd: trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Standard jest po to by firmy się wymieniały ofertami To trochę zmienia postać rzeczy, myślałem, że chodzi o wymianę danych wewnątrz firmy, ale z drugiej strony firmy raczej ukrywają swoje dane przed konkurencją |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 12.06.2025 - 17:18 |