![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisze forum oparte na php i mysql chcialbym zrobic aktywacje konta uzytkownika poprzez klikniecie linku wyslanego na jego adres email ktory podal podczas instalacji. Macie jakies sugestie ?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja bym dodal w tabeli uzytkownikow pole np. "aktywne" domyslnie przy rejestracji ustawiane na 0, na mail uzytkownika wysylasz link do skryptu, ktory ustawia to pole na 1, oczywisci link musi przekazac id uzytkownika
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 18.06.2003 Skąd: Mazowieckie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak wyżej tylko ja bym jeszcze dodatkowo zabezpieczył dodając token np.: z MD5 daty i czasu. Wstawił do bazy i później z tym porównywał.
http://www.twojadomenta.pl?login=email@dom...gf3g4f3g4f3gf43 coś takiego przy rejestracji wstawiasz do bazy login, 0 do kolumny aktywny i generujesz token
ja dodatkowo robię dwie kolumny register_date i activ_date, żeby wiedzieć kiedy się rejestrował i aktywował. To tak po krótce, przepraszam za chaotyczność. -------------------- Koko dżambo i do przodu ...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Przesyłanie w linku loginu jest zbędne.
Wystarczy sam token. Oczywiście token jest tez zapisywany w bazie podczas rejestracji. Wystarczy je tylko porównać i ustawić flagę aktywności konta. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 0 Dołączył: 13.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jesli dwoch userow zarejestruje sie w dokladnie tej samej sekundzie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
moze jako token stosowac md5 z czas+login to jest juz nie jest powtarzalne...
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:16 |