![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 23.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki skrypcik (token tekstowy).
Niestety chyba nie przekazuje mi wartości $wynik, bo cały czas wywala komunikat: "Podales zly wynik. Twoja wiadomosc nie moze zostac wyslana." Co robię źle? Próbowałam na różne sposoby i nic.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może by tak używać globalnych? $_POST['wynik'] a nie $wynik. Tak tylko w register_globals, które jest masakrycznie niebezpieczne...
Poza tym: 1. '$wynik' - takie zmienne nie będą widoczne. Po co w ogóle apostrofy? Jeśli już to " zamiast '. 2. Po co $cos=("asasa"); i nawiasy? $cos = "asasa"; i tyle. Ten post edytował cadavre 6.01.2007, 20:51:09 -------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gdzie ty sie uczylas tak pisac? Do zmiennych z przeslanych przez formularz odwolujesz sie przez tablice $_POST i $_GET. Nie:
a
Czyli raz ze $_POST to dwa, bez apostrofow. Zrezygnuj tez z takiej konstrukcji (dziwnej):
na rzecz normalnej:)
Duzo nauki przed toba ![]() Ten post edytował ikioloak 6.01.2007, 20:52:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 23.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo Wam dziękuję za rady.
No niestety nie mam mnie kto dobrze nauczyć php ![]() Czy możecie wkleić cały poprawiony kod, a wtedy porównam sobie i zrozumiem ![]() Zrobiłam tak jak napisaliście i nadal nie przekazuje wartości $wynik |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 416 Pomógł: 0 Dołączył: 8.01.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wklej caly kod. Masz namotane raczej cos jeszcze wczensiej. Myslalem ze wynik jest przekazywany przez formularz, teraz widze ze jest wynikiem jakichs obliczen.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jaki sens ma tworzenie takiego tokena, jak bot odczyta sobie zawartość pola hidden i już. Jeśli już tworzysz tokena (chodź odradzam) to używaj do kodu tokena sesji.
Polecam przeczytanie tego: www.webaudit.pl/blog/2006/captcha-nie-uzywaj/ ps. Zamykasz tagi php, więc kod formularza nie czyta zmiennej bo to tylko html. -------------------- Program TV, Sukces internetowy, Forum dla administratorów stron
|
|
|
![]()
|
|
Tak, jest to wynik obliczeń i właśnie wyniku tych obliczeń nie potrafię przekazać dalej...
Wiem, że każdy chce dobrze, ale bardzo proszę niech ktoś poprawi mój kod, który umieściłam na samej górze. Będę wdzięczna. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 100 Pomógł: 1 Dołączył: 6.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <input name="wynik" type="hidden" value="$wynik"> zamień na Kod <input name="wynik" type="hidden" value="<?php echo $wynik; ?>"> a Kod if ('$wynik'=='$licz') na Kod if ($wynik == $licz ) Myślę że będzie ok. Tylko zamiast $wynik i $licz powinnieneś dawać $_POST['wynik'] i $_POST['licz'] ![]() ps. Sorka za tamtą wypowiedź o sesjach, nie zauważyłem że kod do podania to wynik obliczeń ![]() -------------------- Program TV, Sukces internetowy, Forum dla administratorów stron
|
|
|
![]()
|
|
Bardzo Wam dziękuję za pomoc.
![]() Nie wiem tylko o co dokładnie chodzi z tym bezpieczeństwem register globals... Czytałam bardzo dużo o tym, ale jest to dla mnie zbyt trudne... jak na razie. Czy może ktoś podać podstawy bezpieczeństwa, jak pisać żeby nie było konieczne register globals i jak "się zabezpieczać" ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aby nie używać rg zapisujesz zmienne jako globale skąd zmienna pochodzi. Jeśli masz zmienną $zmienna i:
Pochodzi z formularz POST: $_POST['zmienna'] Pochodzi z formularza GET lub z adresu w pasku: $_GET['zmienna'] Pochodzi z sesji: $_SESSION['zmienna'] Pochodzi z ciasteczka $_COOKIE['zmienna'] O $_REQUEST się nie ucz. ![]() -------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
![]()
|
|
Można to wytłumaczyć tak, masz formularz i dane przesyłasz metodą post i wysyłasz do skryptu skrypt.php. Jeśli w skrypcie dasz
Kod echo $nazwa_pola; to ktoś będzie mógł wpisać w przeglądarce skrypt.php?nazwa_pola=jakis_kod_brzydki i wtedy wyświetli Ci się to na stronie. Ale jeśli dasz Kod echo $_POST['nazwa_pola']; wtedy dane wyświtlone zostaną z formularza wysłanego przez post. Rozumiesz ? ![]() -------------------- Program TV, Sukces internetowy, Forum dla administratorów stron
|
|
|
![]()
|
|
Trochę rozumiem, a jak np. musiałby wyglądać taki "brzydki kod"?
Co za pomocą tego kodu można uzyskać? Tzn. można pobrać jakieś dane ze strony czy zniszczyć stronę? |
|
|
![]()
|
|
Głównie do tego używa się JS. Ale można w php np. pobrać alb o zmienić informacje w bazie, wczytać inną stronę itp. poczytaj o SQL injection (ps. nie jestem pewien na 100% czy to się tak pisze
![]() -------------------- Program TV, Sukces internetowy, Forum dla administratorów stron
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 156 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj jak kolega mowil o SQL injection oraz o HTML injection. Chcialem zauwazyc ze formularz przy poscie tez mozna oszukac i podeslac "brzydki kod", wiec i tak trzeba uwazac co sie robi ze zmiennymi
![]() To jest inny przyklad dziury z wlaczonym rg:
a.php?auth=213271839712391273871273912731 ![]() -------------------- www.motorower.com.pl - kup sobie cos :]
|
|
|
![]()
|
|
Troche o tym poczytałam i coś tam kombinuje.
Mam teraz inny problem. Jaką funkcję zastosować, aby sprawdzić czy użytkownik wypełnił wszystkie pola formularza kontaktowego i w przypadku jeśli nie, wyświetlałby się stosowny komunikat a mail nie został wysłany? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 0 Dołączył: 9.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
użyj JAVASCRIPT(ale użytkownik zawsze może wyłączyć obsługę JAVASCRIPT, i już nie działa), i zweryfikuj czy wypełnił pole
i jeszcze dodaj w definicji formularza, onsubmit, funkcja zwraca ci true(wszystko ok, wyślij) or false(nie wysyła)
Ten post edytował spryciula 12.01.2007, 13:15:16 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 09:16 |