![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
musze napisac sklep internetowy. juz zrobilem baze i jej wyswietlanie i dodawanie, ale mam problem z koszykiem. nie wiem jak sie do tego zabrac moze jakas mala podpowiedz na jakiej zasadzie dziala standartowy sklepik. myslalem zeby zrobic to na podstawie cookies ale z drugiej strony nie kazdy akceptuje cookies. moze dla akzdego robic odzielny wpis w bazie, ale jak go kasowac kiedy sie przerwie polaczenie z uzytkownikiem, a moze jakos da sie zrobic zmienne, ktore beda widziane w kazdym pliku stronki, ale jak i czy sie da
![]() prosze o pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
odpowiedz : SESJE
dzieki sesja zmenna '$koszyk' bedzie widziana i zapamietana na kazdej podstronie zobacz http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=5945 (od 4 postu) najprostszy koszyk jaki moze byc to tablica gdzie kluczami sa id produktow a wartosciami ilosc zamowionych sztuk danego towaru -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 23.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no dobra poczytalem, a teraz jeszcze jedno od jakiej wersji php to dziala bo mi wyskakuja bledy po czyms takim:
[php:1:0a85767192]<?php session_start(); print "Licznik: " . $_SESSION['i'] . "n"; $_SESSION['i']++; ?>[/php:1:0a85767192] |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 554 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2002 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1 zacytuj jaki blad ci wywala
2 od wersji php 4.1.0 3 jesli to ci nie dziala to zamiast $_SESSION wyproboj $HTTP_SESSION_VARS -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
Warning: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at c:foxservwwwsklepindex.php:14) in c:foxservwwwsklepindex.php on line 16
Warning: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at c:foxservwwwsklepindex.php:14) in c:foxservwwwsklepindex.php on line 16 Warning: open(/tmpsess_89df17d0973835bdb3c36a1fe008ebf0, O_RDWR) failed: m (2) in c:foxservwwwsklepindex.php on line 16 Licznik: oto takie bledy pewnie dlatego ze mam starego fox serva i jest tam php 4.0.5 lece zaraz sciagnac nowa wersje moze jeszcze jakis link do tego najprostszego sklepiku bo jak widze kod to od razu lepiej zrozumiec |
|
|
![]()
|
|
te pierwsze dwa bledy oznaczaja ze wyslales do przegladarki jakies dane (moze nawet to byc spacja) - przesun session_start(); w miejsce gdzie jeszcze zadne dane nie zostaly wyslane (czyli np zanim uzyles echo lub print)
co do trzeciego bledu to wymiekam - sciagniecie nowszej wersji foxserva nie jest glopim pomyslem ![]() -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1.
Cytat Warning: open(/tmpsess_89df17d0973835bdb3c36a1fe008ebf0, O_RDWR) failed: m (2) in c:foxservwwwsklepindex.php on line 16
Ten błąd oznacza źle ustawioną ścieżkę, gdzie mają być tworzone pliki z danymi sesji. Agument definiujący znajduje się w pliku php.ini. Domyślam się, że używasz Windowsa... Więc tak: Cytat session.save_path = /windows/temp
2. Zastanawia mnie jakim cudem korzystasz z tablicy $_SESSION, skoro zostały one wprowadzone dopiero w wersji 4.1.0 :? Jeśli masz wersję 4.0.5 korzystaj z tablicy $_HTTP_SESSION_VARS... -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
a teraz male wytlumaczenie dlaczego mam pier****** winde zamiast linuxa:
1. moja mama uzywa worda a w innych edytorach nie potrafi sie poslugiwac (ah starosc nie radosc) mimo iz jej tlumacze ze wszystkie wygladaja prawie tak samo tylko roznia sie nazwa, i ze jeszcze word jest chu****, a ona nato ze nic tu nie bede kompinowal bo nigdy komputer nie dziala kiedy ja cos potrzebuje i zawsze sa jakies ale itp. 2. patrz punkt pierwsz i coz ja moge ![]() |
|
|
![]()
|
|
jeszcze jak mozna to prosiblbym o linka do jakiegos tutoriala lub cos w tym stylu jak zbudowac prosty sklepik internetowy jezeli takie cos wogole mozna znalesc
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a teraz male wytlumaczenie dlaczego mam pier****** winde zamiast linuxa:[...]
Nie rozumiem Twojego zdenerwowania :? Ja używam i Windowsa i Linuksa... Z obu jestem zadowolony. -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 3 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja kożystam wyłącznie z windowsa i też nie narzekam
-------------------- Linux is like wigwam, no windows, no gates and an apache inside.
Mój blog łebmasterski (po angielsku) Web Development Blog. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Windows XP z powodzeniem może konkurować z linuksem jeżeli chodzi o stabilność pracy. Poza tym trudno znaleźć drugi taki system tak przyjazny początkującemu użytkownikowi.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
po pierwsze nie mam pliku php.ini tylko
php.ini-dist php.ini-optimized w tych powyzej zmienialem te sciezki session.save_path = /windows/temp probowalem tez z uzyciem duzych liter tak jak jest w windzie czyli /WINDOWS/Temp ale nic nadal ten blad wyskakuje, a moze tam trzeba cos takiego c:/ itd a tak wogole ten pierwszy slash to jest katalog glowny dysku czy moze katalog w ktorym jest zainstalowane php a moze apache |
|
|
![]()
|
|
php.ini masz w katalogu WINDOWS i tam dopiero baw sie w konfiguracje i pisales ze uzywasz foxserv wiec
Kod session.save_path = C:FoxServsessiondata
powinno wystarczyc -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
dobra juz nie wyskakuja zadne bledy ale na php 4.0.5 wykonanie czegos takiego nic nie daje
[php:1:f86712849b]<?php session_start(); print "Licznik: " . $HTTP_SESSION_VARS['i'] . "n"; $HTTP_SESSION_VARS['i']++; ?>[/php:1:f86712849b] w czym problem ![]() |
|
|
![]()
|
|
nic nie daje to pojecie wzgledne
wiec co sie dzieje ![]() ![]() pokazue sie pusta strona czy co? ![]() -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
pojawia sie tylko Licznik: i dalej pusto gdy probowalem na php 4.1.0 tylko z $_SESSION to wszystko dzialalo. i jeszcze jedno pytanko czy wszystkie serwery komercyjne przezucily sie na php 4 czy tylko wybrane
![]() -------------------- Zycie jest jak szachy albo bijesz konia albo posuwasz krolowa.
|
|
|
![]()
|
|
co prawda nie biegam po platnych servisach i nie sprawdzamwersji php ale jestem ewien ze wszedzie sa poinstalowane nowe wersje (w koncu to servisy komercyjne)
ja mam konto na www.strefa.pl i tam maja wersje 4.2.2. -------------------- "Real children don't go hoppity-skip unless they are on drugs."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 691 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat dobra juz nie wyskakuja zadne bledy ale na php 4.0.5 wykonanie czegos takiego nic nie daje
A odczytałeś tą stronę conajmniej 2 razy? Za pierwszym razem jest pusto, dopiero później pojawiają się liczby. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:59 |