![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No bo kurde przeszukałem juz net, przeszukałem sporo stron, alczkolwiek za bogato nie jest. Jest duzo ale słabo, a ja potrzebuje ogromne masy tekstu zeby w 100% skapowac obiektowego oraz wreszcie zaczać pisac składni i ładnie swoje słodziutkie aplikacje. Bo wiecie jako noob moje dzieła programistyczne wygladają jak próby pisania powiesci przez przedszkolaka
![]() ![]() -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
-------------------------------------- Portal Literacki: ( |||------- ) 30% |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poszukajta se wasc na googlu (OOP, object oriented programming, itd) -- czytaj duzo, bo jeden art ci nic nie da, poczytaj tez cudzy kod
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
IMHO żeby dobrze zrozumieć obiektowość jest potrzebnych wiele czynników:
- doświadczenie w programowaniu (niekoniecznie zawodowe) - praca nad średnimi - dużymi projektami - dobra literatura jako podstawa - tutaj bez książki się nie obejdzie - znaczy pewnie by się obeszło, ale odnalezienie wszystkiego i poskładanie klocków do kupy zajmie sporo czasu - jak już się zna podstawy to czytanie prasy + serwisów specjalistycznych Nie wiem na jakim jesteś etapie, także trudno mi coś doradzić. Ja uczyłem się oop w c# i tam bardzo pomogły mi 2 książki - c# programowanie a druga to design patterns in Java. Pierwsza uczy podstawa druga (co prawda do javy ale to bez znaczenia) uczy wzorców i logicznego myślenia, czyli tego co w oop najlepsze. |
|
|
![]()
|
|
![]() Developer Grupa: Moderatorzy Postów: 2 844 Pomógł: 20 Dołączył: 25.11.2003 Skąd: Olkusz ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 359 Pomógł: 1 Dołączył: 16.04.2006 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Książka i tylko książka, artukuły z netu za dużo nie dają...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 475 Pomógł: 0 Dołączył: 1.04.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I najważniejsze - praktyka się liczy, nie teoria
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Książka i tylko książka, artukuły z netu za dużo nie dają... Muszę się z tym po części nie zgodzić. Oczywiście są lepsze i gorsze książki, lepsze artykuły i gorsze... Książka w więkoszości przypadków pisana jest przez jedną osobę - wiadomo, nikt nie jest doskonały i nie zna wszystkich trików. Ostatnio w ogóle powstała moda na pisanie książek o php. Jest starsznie trudno znaleść dobrą książkę (ale nie niemożliwe). Jest bardzo duży wybór - a czasem piszą je osoby jakby php uczyły się od 3 miesięcy... Ja bym raczej traktował książke jako wstęp to rozwijania wiedzy i podparcie to rozwijania doświadczenia. Natomiast artkuły z netu dają bardzo dużo (o ile nie napisane przez człowieka który php uczy się od 2 dni...) - szczególnie na profesjonalnych blogach - bardzo często znajdują się komentarze od ludzi, którzy siedzą w tym długo - i jest ich dużo (i ludzi i komentarzy)! Tu wiedza poprostu aż sączy się przez monitor ![]() Gdyby nie artkuły z netu (+ wpływ forum - choć nie wiem czy można zaliczać to pod artykuły) dalej pisałbym na tabelach w html i używał php4 oraz metod ze średniowiecza. I oczywiście trening czyni mistrza... Ten post edytował Master Miko 6.01.2007, 12:06:05 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 129 Pomógł: 2 Dołączył: 17.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hwao twój blog to skarbcia wiedzy nie powiem ![]() -------------------- Słowa, słowa, słowa... - Hamlet || Funkcje, funkcje, funkcje... - Luke Star
-------------------------------------- Portal Literacki: ( |||------- ) 30% |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 110 Pomógł: 1 Dołączył: 29.07.2003 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zyxist.com i tam sprawdź po prawej "Blogi"
-------------------- Zbiór najlepszych technologicznych artykułów (programowanie, internet, linux)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 02:13 |