![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,mam kolejny - dosc banalny - problem.
Otoz mam dwie tabele: 1.Miasta: ------------------------------- --id----nazwa_miasta------ --1-----Opole--------------- --2-----Wroclaw------------ --3-----Warszawa---------- --4-----Poznan------------- ------------------------------ 2.Pociagi (linie) --------------------------------------------- --numer------odjazd-----przyjazd------ ----1-------------1------------2----------- ----2-------------3------------4----------- ----3-------------1------------3----------- -------------------------------------------- W tabeli pociagi numery odjazd/przyjazd sa to miasta z tabeli "Miasta". Chcialbym kolejno wyswietlic: Numer linii,Miasto odjazdu(nazwa nie numer) i miasto przyjazdu(nazwa nie numer). No i mam z tym dosc duzy klopot - nie potrafie sformulowac odpowiedniego zapytania. Tyle zrobilem jak dotad: No i wyswietla kolejno numer linii,nazwa miasta odjazdu ale za cholere nie wiem jak wyswietlic takze NAZWE(nie numer) miasta przyjazdu. Mam nadzieje,ze wyrazilem sie dosc jasno..... Ten post edytował Beton2006 5.01.2007, 18:57:21 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pewnie jest jakis lepszy sposob, ale ja robilem cos takiego, po prostu dopisuje kolejna tabele ze zmieniona "lokalna" nazwa
//edit niewlasciwy tag ![]() Ten post edytował maryaan 5.01.2007, 20:40:02 -------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2006 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powinno byc oki Ten post edytował matlas 5.01.2007, 20:42:34 -------------------- Zapraszam na bloga: http://matlas.obsysa.net/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 22 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, dzieki chlopaki ale jak teraz odczytac wynik w moim przypadku z $row
![]() Bo query chyba dziala:D EDIT: query maryana wypisuje np. Opole -> Opole itd. ![]() Ten post edytował Beton2006 5.01.2007, 21:02:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko przy wyswietlaniu zmien nazwa_miasta na odjazd i dodaj przyjazd -------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
chlopaki probuje,probuje i szlak mnie trafia...cos nie dziala.
Wkleje dokladny opis tabel (sa one po Wlosku), moze przez to moglem was zmylic jezeli chodzi o nazwy pol: 1. Tabela "citta" czyli miasta: codice_citta int(11) No auto_increment kod desc_citta varchar(100) nazwa 2. Tablea "linee" czyli linie: codice_linea int(11) No auto_increment kod posti_rimasti int(11) No 0 nie wazne:) citta_partenza int(11) No 0 miasto odjazdu citta_arrivo int(11) No 0 miasto przyjazdu Ten post edytował Beton2006 5.01.2007, 22:01:31 |
|
|
![]()
|
|
probuj, jesli beda jakies bledy to je tu wklej, nie da rady w ciemno
![]()
-------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
Dziaaaaaaaallllaaaaaaaaaaaa, naprawde bardzo mi pomogles (chyba bym nie zasnal jak bym tego do konca nie doprowadzil).
Dzieki wielkie A jak chcialbym powiedzmy wyswietlic informacje o danej linii ,tzn majac dane miasto powiedzmy chcialbym wyswietlic wszystkie linie ,powiedzmy odjazdy. Inaczej -> klikam na miasto a wyswietla mi linie "odjazdy" (tzn nazwa wybranego miasta i nazwa miasta przyjazd). Da sie zrobic cos takiego z poziomu SQL-a? |
|
|
![]()
|
|
jesli dobrze zrozumialem to chodzi o to:
po prostu dodajesz warunek, zeby miasto "startowe" bylo okreslonym id, analogicznie mozna zrobic liste przyjazdow do okreslonego miasta, tylko citta_partenza zmienisz na citta_arrivo -------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki, maryaan - poprobuje.
EDIT -> OK,dziala ale jest jeden problem. Teraz wyswietla mi np. ( [kod_linii] => 1 [kod_miasta] => 2 [odjazd] => Tokyo [przyjazd] => New York ), i jest git. Ale co jak np. z Tokyo jest wiecej linii ,np Tokyo=>NewYork,TOkyo=>Warszawa i chce wyswietlic je wszystkie? ![]() OK, poradzilem sobie.....wielkie dzieki za naprowadzenie Ten post edytował Beton2006 8.01.2007, 11:29:09 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.07.2025 - 02:03 |