![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chodzi mi o cos takiego jak jest naprzyklad na poczcie ze zaznaczamy checkboxa i potem na dole mamy guzik usun i sie kasuje. Chce cos takiego wykozystac do kasowania wpisow w bazie dancyh. Mama juz strone ktroa pobiera dane z bazy i wyswietla mi rekordy. Teraz chial bym dodac walsnie te czekboksy i ten guzik no i jakas funkcja usuwania rzecz jasna. php jest w iekszosci dla mnie raczje zagadka i tak w cimno cos działąm opierajac sie na innych rzeczach wiec nie bardzo wiem jak to zrobic ale domyslem sie ze to chyba jest dosc standardowa opcja z z tymi czekboksami i guzikiem ktory cos tam robi z nimi. moze jest jakies mniej wiecej gotowe rozwiazanie, jakis tutorial czu cos takiego?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w formularzu checkbox'y tworzysz tak:
itd. potem za pomocą php
to tak na szybko z reki - moga byc literowki itp. Łukasz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a jak jeszcze ten guzik zrobic?
Ten post edytował fredman 6.01.2007, 15:19:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzieki wam! wszytko smiga jak trzeba ladnie sie kasuje!
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich.
Mam taki sam problem. Skrypt z checkboxami mam, wszystko ladnie usuwa tak jak chce, ale... zeby doszlo do usuniecia rekordow musze dwa razy kliknac w przycisk. Jak sprawdzalem zawartosc tablicy $_POST to po pierwszym kliknieci juz sa wpisanie w niej nazwy checkboxow, wiec dlaczego dobpiero po drugim kliknieciu wykonuje sie skrypt? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat wiec dlaczego dobpiero po drugim kliknieciu wykonuje sie skrypt? pewnie dlatego, ze dzis jest zachmurzone niebo .... ![]() podaj kod to pogadamy, byc moze tam jest problem -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 68 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod <script> location.reload(); </script> To jest skrypt na odswiezanie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nospor kod jest taki jak powyzej... sprawdzalem tez inne skryptyi bylo to samo, dopiero przy drugim klikniecu wykonuje sie to co jest w petli, czyli usuwanie wybranych rekordow z bazy. ale tego z javascript nie probowalem
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
a moze ty dopiero efekt widzisz po drugim kliknieciu bo to jest refresh strony. po pierwszym kliknieciu luknij do bazki i zobacz czy ci skasowalo
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
tego akurat nie robilem
![]() rzeczywiscie, z bazy wszytko mi usuwa ![]() ![]() jesli chodzi o ten skrypt do odswierzania to nie dziala, tzn dziala ale nie tek jakbym chacial ![]() ![]() Ten post edytował spectron 8.01.2007, 22:38:04 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli chodzi o odświeżenie stronki skorzystaj z
header ob_start ob_end_flush A w razie kłopotów zajrzyj do działu Najczęstsze błędy. Ten post edytował =kokos= 8.01.2007, 23:03:03 -------------------- Początkujący
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 37 Pomógł: 0 Dołączył: 14.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w formularzu checkbox'y tworzysz tak:
itd. Przykład dla mnie jak znalazł, akurat bardzo mi się przydał ale mam jeszcze troche problemów ze składnią i proszę o wyjaśnienie jak to dział name='box[]' Właściwie co ta zmienna zawiera ? Ja wyświetlam rekordy w taki sposób, że wmieszłem troche html'a w php i teraz nie wiem jak wpisać to name='box[]' żeby mi błędy nie wyskakiwały. Chdzi mi o te backslashe bo jakoś utknąłem z tą składną. Oto mój przykład: <? ..... print "<td><input type=\"checkbox\" name=XXXXXX " value=".$pole['id']."></td>......... ?> Pominąłem nieistone fragmenty kodu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 49 Pomógł: 1 Dołączył: 6.01.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli $box[] jest pusta to numerowanie w kolejnej linii uzupełnia się rosnąco
![]() Czyli tak jakbyś wpisał: Kod name=$box[0] name=$box[1] name=$box[2] name=$box[3] itd. Co do tego kodu... Kod <?php print "<td><input type=\"checkbox\" name=\"XXXXXX\" value=\"$pole['id']\"></td>"; ?> Ew. Piszesz normalnie w HTML'u tyle, że tam, gdzie masz zmienna robisz coś takiego ;P Kod <td><input type="checkbox" name="XXXXXX" value="<?=$pole['id']?>"></td> Też powinno zadziałać ![]() Ten post edytował TAMLYN 13.01.2007, 00:04:09 -------------------- Wróciłem po długiej przerwie... Bogatszy w wiedzę.
|
|
|
![]()
|
|
@spectron, czy znalazłeś sposów ba to odświezanie? bo wlasnie za pierwszym klikim wykonuje sie usuniecie ale strona sie nie odświeża do piero drugi klikniecie to robi... wiesz juz jak to zrobic zeby od razu sie odswiezala strona? bo ja dalej nie ma rozwiązania...
Ten post edytował fredman 12.02.2007, 19:33:34 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 590 Pomógł: 40 Dołączył: 11.01.2007 Skąd: Centrum Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może po prostu masz w kodzie najpierw wyświetlanie wierszy, a dopiero potem kod od usuwania zaznaczonych wierszy z bazy
![]() W takim przypadku tak właśnie będzie się dziać. -------------------- 404
|
|
|
![]()
|
|
kurcze, o tym zupelnie bym nie pomyslal. Przestawilm kolejnosc i teraz działa jak trzeba. DZIEKI!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 1 Dołączył: 8.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem czy ktoś spotkał się z takim błędem Notice: Undefined offset: 2 ... line 14
Dotyczy lini $id=$boxy[$i]; Prawidłowo usuwa rekordy tylko może należy gdzieś wyłączyć ten błąd. Działa to na PHP 5.
|
|
|
![]()
|
|
nie: $i<=
a: $i< matematyka sie klania ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 4.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... na swojej stronie internetowej, próbowałam zastosować wyżej wymienione usuwanie rekordów checkboxami. Jednak coś mi nie działa więc proszę o pomoc. Wszystko działa, oprócz wspomnianego kasowania danych. Domyślam się, robię gdzieś głupi błąd, ale nie mogę go znaleźć...
![]()
Z góry dziękuję za pomoc. ![]() Ten post edytował qntakt 5.08.2007, 21:00:18 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 13.06.2025 - 07:14 |