![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam takie nurtujące pytanie, jak zrobić by mogli tylko zalogowani uzytkownicy komentować news.... mój skrypt logowania
i teraz chciałbym przekazać wartość sesji do innej strony , a dokładniej komentuj.php w jaki sposób to zrobić ?
czy to dobry sposób ? i jeszcze takie pytanie .... Jak ustalić czas "zycia sesji " , to znaczy jak i gdzie mam to ustalić , by po wylaczeniu i właczeniu przeglądarki zapamiętywało uzytkownika z góry dzieki // podany przezemnie sposób nie działa :/ echh Ten post edytował pioch 3.01.2007, 13:01:02 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sesji nie musisz przekazywać miedzy stronami. Zmienne $_SESSION są globalne.
Jednak na początku każdego skryptu musisz uruchomić session_start(). Sesja działa tylko do czasu zamkniecia przegladarki lub jeżeli wczesniej uzyjesz session_destroy" title="Zobacz w manualu php" target="_manual. Do zapamietania danych użytkownika uzyj COOKIES ( setcookie " title="Zobacz w manualu php" target="_manual). Ten post edytował mdco 3.01.2007, 22:25:40 -------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 0 Dołączył: 30.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nio rozumiem
Ale jak zrobić by dostęp do strony miał tylko zalogowany uzytkownik .... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 5 Dołączył: 14.12.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- zmoderowano - rozmiar
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 25.09.2006 Skąd: Gdansk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nio rozumiem Ale jak zrobić by dostęp do strony miał tylko zalogowany uzytkownik .... po zalogowaniu ustalasz dowolną zmienną sesyjną na true (np $_SESSION['zalogowany']=true; ) i za każdym razem (na kazdej podstronie) pytasz isset ($_SESSION['zalogowany']) -------------------- Inteligentny dom inteligentny dom tanio
Inteligentny budynek Automatyka budynkowa LONworks KNX KNX sklep KNX sklep eib |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 13:18 |