Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> refresh style.css, Jak odświeżyć w pamięci podręcznej styl, bez przeładowania strony?
zuku

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy jest możliwość przeładowania w pamięci podręcznej przeglądarki stylu css, bez przeładowania strony metodą <meta>?

Dokładniej chodzi mi o to:
- za każdym razem ładuje ten sam plik css do pamięci,
- plik css ma te same znaczniki id i class, zmieniają się tylko ustawienia tych znaczników,
- po przeładowaniu stylu następują zmiany w wyglądzie załadowanej strony.

Chodzi mi o wykonanie np. prostej animacji przy zastosowaniu css i html (strict).

Pozdrawiam
zuku

Ten post edytował zuku 2.01.2007, 16:29:15
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 13)
NuLL

-----

google > document.stylesheet ;-)
+Quote Post
WereWolf

-----

nie będzie odpowiedzi na temat, ale...

radziłbym się zastanowić nad innym rozwiązaniem tego problemu (o tym za chwilę), jeśli zrobisz tak jak chcesz zrobić, stracisz jedną z zalet zewnętrznych arkuszów styli... a jest to właśnie zapamiętywanie ich przez przeglądarkę - nie muszą się ładować przy każdym otwarciu strony, dzięki czemu strony ładują się znacznie szybciej itp...

jeśli już chcesz kombinować coś takiego ze stylami, to lepiej zrobić jeden większy arkusz styli, a operować później tylko na zmianach przypisania klas i id na samej stronie, ewentualnie zmieniać jakieś style bezpośrednio przez JavaScript (to chyba i tak jedyne wyjście, żeby zmieniać style w locie - poza hoverem)
+Quote Post
cadavre

-----

Cytat(WereWolf @ 2.01.2007, 18:49:40 ) *
jeśli już chcesz kombinować coś takiego ze stylami, to lepiej zrobić jeden większy arkusz styli, a operować później tylko na zmianach przypisania klas i id na samej stronie, ewentualnie zmieniać jakieś style bezpośrednio przez JavaScript (to chyba i tak jedyne wyjście, żeby zmieniać style w locie - poza hoverem)
Hmmm... style CSS ważą powiedzmy po 20KB. Czy dla dzisiejszych łącz to tak dużo? Lepiej zrobić dwa oddzielne CSS i nazwać je różnie - w ten sposób w cache'u przeglądarki znajdą się oba style. Jak dla mnie lepiej podmieniać CSSy niż na stronie zamieniać niekiedy setki class="" czy id="".
+Quote Post
WereWolf

-----

Cytat(cadavre @ 2.01.2007, 19:00:58 ) *
Hmmm... style CSS ważą powiedzmy po 20KB. Czy dla dzisiejszych łącz to tak dużo? Lepiej zrobić dwa oddzielne CSS i nazwać je różnie - w ten sposób w cache'u przeglądarki znajdą się oba style. Jak dla mnie lepiej podmieniać CSSy niż na stronie zamieniać niekiedy setki class="" czy id="".

teoretycznie nie dużo, ale nie łącze końcowego użytkownika jest w dzisiejszych czasach problemem, a raczej limit transferu dostępny na serwerze... przy niewielkich serwisach to prawie nie robi różnicy, ale przy większej ilości odwiedzin, zwłaszcza jak użytkownik przechodzi po kolejnych podstronach serwisu to naprawdę może robić różnice... zresztą, z tego co się orientuję, zmniejszenie ilości pobieranych danych (co zresztą równa się w jakimś stopniu szybszemu otwieraniu kolejnych stron) było jednym z głównych założeń używania arkuszy stylów w osobnych plikach, a nie bezpośrednio w kodzie strony
+Quote Post
cadavre

-----

Więc ile Ty tych styli (plików) chcesz mieć? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
WereWolf

-----

Cytat(cadavre @ 3.01.2007, 19:40:03 ) *
Więc ile Ty tych styli (plików) chcesz mieć? (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif)

nie zrozumieliśmy się...
nie chodziło mi o kilka osobnych plików, po prostu żeby plik ze stylami był odłączony od samego źródła html, a nie wstawiony w <head/> na przykład
+Quote Post
revyag

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat

Setki klas (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Z definicji klasy są tworzone po to aby można je było zastosować wielokrotnie, więc jeśli masz setki klas to strona musi być tragicznie zaprojektowana a kod totalnie niezoptymalizowany.

Przeglądarka zapisuje style w pamięci podręcznej na dysku, musisz przeładować stronę żeby te style zostały podmienione.
+Quote Post
matlas

-----

http://www.kurshtml.boo.pl/skrypty/skorki.html
+Quote Post
cadavre

-----

Cytat(revyag @ 4.01.2007, 11:26:19 ) *
Setki klas (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) Z definicji klasy są tworzone po to aby można je było zastosować wielokrotnie, więc jeśli masz setki klas to strona musi być tragicznie zaprojektowana a kod totalnie niezoptymalizowany.
Przeczytaj dokładnie kontekst i o jakie "class" chodzi... (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/dry.gif)
+Quote Post
gekon

-----

Nie zmienia to faktu, że nie korzystasz z kaskady w arkuszach stylów i semantyki X/HTMLa.

Ten post edytował gekon 4.01.2007, 18:18:40
+Quote Post
cadavre

-----

To do mnie? Bo jeśli tak to ludzie czytajcie co się pisze w postach...

Cytat(WereWolf @ 2.01.2007, 18:49:40 ) *
jeśli już chcesz kombinować coś takiego ze stylami, to lepiej zrobić jeden większy arkusz styli, a operować później tylko na zmianach przypisania klas i id na samej stronie

I kto powiedział, że ja nie stosuję? ...

Ten post edytował cadavre 4.01.2007, 18:32:32
+Quote Post
revyag

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat
Przeczytaj dokładnie kontekst i o jakie "class" chodzi...

Przeczytałem dokładnie. Chodzi o klasy css, kod css i xhtml, nie wiem co Tobie do głowy przyszło. Więc co to zmienia ? Nic.
Dalej twierdzę że setki klas na stronie to porażka.
Poza tym podmiana plików css ma sens tylko wtedy kiedy chcesz mieć parę wersji strony operujących na tym samym kodzie xhtml, jak to jest w przypadku http://www.csszengarden.com/
+Quote Post
cadavre

-----

Ja twierdzę tak samo. Nie wiem tylko dlaczego skierowane do mnie są Twoje argumenty. Leave...
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 24.08.2025 - 08:18