![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 366 Pomógł: 0 Dołączył: 2.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam mam maly problem (albo czegos do konca nie rozumiem).
powiedzmy ze mamy tabele: 1sza: # create table test (test_id serial primary key not null, test char(10) not null, test2 char(10) not null); i 2ga ktora od niej dziedziczy: # create table aa (aa_id serial primary key not null, ulubione char(10)) inherits (test); w tym momencie do mojej drugiej tableli, tj. aa zostana przypisane kolumny z 1szej, tj. z test test_id | test | test2 | aa_id | ulubione ---------+------+-------+-------+---------- (0 rows) w tabeli aa trzymam 'ulubione' pozycje z tableli test. powiedzmy ze do obu tabel wstawie jakies przykladowe dane: test: test_id | test | test2 ---------+------------+------------ 1 | aa | bb 2 | cc | dd 3 | ee | ff aa: test_id | test | test2 | aa_id | ulubione ---------+------------+------------+-------+------------ 2 | cc | dd | 1 | zz gdy wydam komende: # select * from only test; spodziewalam sie otrzymac tylko te kolumny ktore wystepuja w test (czyli poza ta ktora jest rowniez w aa), jednak otrzymuje wszystkie, tj: test_id | test | test2 ---------+------------+------------ 1 | aa | bb 2 | cc | dd 3 | ee | ff (3 rows) ktos moglby naprowadzic mnie na prawidlowy zapis tudziez prawidlowy tok myslenia? pzdr! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 03:11 |