![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zna może ktoś odpowiedz na pytanie z opisu tematu ? Proszę o pomoc
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 10 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ehh, niestety lolkiem okazujesz sie ty... jesli masz zmienną typu string i w niej np taki ciąg: 01#1#ppp
odczytując z tej zmiennej tylko 01 to nadal masz zmienna typu string ale w niej zapisane 01 i teraz sprawdzasz czy ten string jest typu integer. bo jesli miałbys w nim ppp to nie bedzie integer nigdy, a liczbe typu string mozna zmienić na typ int |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
zapewne chodzi mu o coś a'la is_int()" title="Zobacz w manualu php" target="_manual z php
Ten post edytował kwiateusz 30.12.2006, 23:43:06 |
|
|
![]()
|
|
tak znalazłem cos takiego jak isInteger ale to nie działa, nie wiem jak to zastosować. na innym forum podpowiedziano mi to:
Cytat załóżmy, że zmienna to x if( x instanceof Integer ) // jest ogólnie instanceof sprawdza się czy dany obiekt jest instancją jakiejś klasy, można to stosować to typów własnych i odgórnie zdefiniowanych Sprawdze to jutro i dam znać |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Numer z Instance of nie przejdzie, bo String nie jest Integerem i zawsze bedzie false, po prostu uzyj
Integer.parseInt() i juz; albo dostaniesz integera albo wyjatek. Kod Integer zmienna; i zmienna jest typu Integer bo tak zostala zdefiniowana i koniec. To o czym mowisz to: Czy string zawiera zapisana liczbe. -------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator planeta/IRC Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 385 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Skąd: Zabrze Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod if (x instanceof Integer) Zakładając że x jest typu String, kompilator rzuci w Ciebie wyjątkiem ![]() Najprościej będzie zaimplementować tak, jak mówi dr_bonzo, Integer.parseInt() i łapanie wyjątku: Kod public static boolean isInt(String str) {
try { Integer.parseInt(str); } catch (NumberFormatException e) { return false; } return true; } -------------------- "Programmers are in a race with the Universe to create bigger and better idiot-proof programs, while the Universe is trying to create bigger and better idiots. So far the Universe is winning."
Cudi's devBlog |
|
|
![]()
|
|
Dzięki ! że ja na to nie wpadłem... chociaż używałem tego wyjątku. Wystarczy użycz tej funkcji np w
Kod if (isInt(komenda)) {} I juz nie ma problemu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 11:50 |