![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Tworzę bazę ligi siatkarskiej i natknąłem się na mały problem. Oto fragment bazy: zespoly ---------- IdZespolu NazwaZespolu wynikiduze -------------- IdMeczu IdGospodarz IdGosc PktGospodarz PktGosc DataMeczu wynikimale ------------- IdMeczu PktGosp1Set PktGosp2Set PktGosp3Set PktGosp4Set PktGosp5Set PktGosc1Set PktGosc2Set PktGosc3Set PktGosc4Set PktGosc5Set Chodzi o to, aby zrobic takie zapytanie, ktore pozwoli mi na wydobycie danych takich, jak: Nazwa Gospodarza, Nazwa Goscia, Data Meczu, Wynik (PktGospodarz:PktGosc) i Wynik dla kazdego seta. Probowalem juz roznych zapytan, ale nie moge sobie z tym poradzic. Czy ktos moglby mi pomoc? Pozdrawiam -------------------- Destruction cometh; and they shall seek peace, and there shall be none. - Bible, Ezekiel 7:25
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zwraca w dwoch wierszach co prawda ale dziala.
Kod +----+--------+--------+---------+---------+------------+----+-------+--------+----------+----------+----------+----------+ | id | idgosp | idgosc | pktgosp | pktgosc | data | id | nazwa | meczid | pktgosp1 | pktgosp2 | pktgosc1 | pktgosc2 | +----+--------+--------+---------+---------+------------+----+-------+--------+----------+----------+----------+----------+ | 1 | 1 | 2 | 54 | 50 | 2006-12-30 | 1 | foo | 1 | 27 | 27 | 25 | 25 | | 1 | 1 | 2 | 54 | 50 | 2006-12-30 | 2 | bar | 1 | 27 | 27 | 25 | 25 | +----+--------+--------+---------+---------+------------+----+-------+--------+----------+----------+----------+----------+ [edit] Wymyslilem
Kod +----+--------+--------+---------+---------+------------+----+-------+----+-------+--------+----------+----------+----------+----------+
| id | idgosp | idgosc | pktgosp | pktgosc | data | id | nazwa | id | nazwa | meczid | pktgosp1 | pktgosp2 | pktgosc1 | pktgosc2 | +----+--------+--------+---------+---------+------------+----+-------+----+-------+--------+----------+----------+----------+----------+ | 1 | 1 | 2 | 54 | 50 | 2006-12-30 | 1 | foo | 2 | bar | 1 | 27 | 27 | 25 | 25 | +----+--------+--------+---------+---------+------------+----+-------+----+-------+--------+----------+----------+----------+----------+ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 26.10.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wielkie dzieki!
Ale chodzilo mi raczej o to, aby w wynikowej tabeli nie bylo idgosp ani idgosc, tylko np. NazwaGosp i NazwaGosc. Widze, ze tam jest nazwa foo i nazwa bar ale jak teraz wyciagnac je pojedynczo? -------------------- Destruction cometh; and they shall seek peace, and there shall be none. - Bible, Ezekiel 7:25
|
|
|
![]()
|
|
Administrator PHPedia.pl Grupa: Developerzy Postów: 1 102 Pomógł: 2 Dołączył: 14.09.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jest idgosp bo jest
Trzeba poprostu podac jakie pola ma wybrac -------------------- |
|
|
![]()
|
|
No tak.
Ale chce pobrac nazwe gospodarza i nazwe goscia (nie ich id, tylko nazwy druzyn) tak, zeby potem przypisac je do osobnych zmiennych. Jak pobieram poprzez 'NazwaZespolu' to bierze mi tylko jedna druzyne - goscia. Jak sie odwolac do wyniku tego zapytania, abym mogl dysponowac nazwa gospodarza? -------------------- Destruction cometh; and they shall seek peace, and there shall be none. - Bible, Ezekiel 7:25
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 17.06.2025 - 20:47 |