![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 6.12.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki problem, że nie pokazują sie na mojej stronce polskie znaki. Oto kod meta tagu:
Wszystko powinno działać, ponieważ taki sam kod był na innej stronce i tam były polskie znaki. Co zrobić? Kod jest zły czy co? Pozdrawiam, Łukasz EDIT: problem rozwiązany. Wkleiłem ten kod i nie działało, ale trzeba było zrestartować Dreamweavera i napisać polskie znaki i git. Post można usunąć. Ten post edytował nikodem92 29.12.2006, 21:22:38 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 113 Pomógł: 5 Dołączył: 12.09.2006 Skąd: Pruszków/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jezeli moge sie pomadrzyc to chyba zalecane jest uzywanie UTF-8.
-------------------- "Człowiek dążący do swego celu może być skuteczny tylko w przypadku, jeśli każdą minutę swego życia wykorzysta z maksymalną korzyścią dla osiągnięcia zaplanowanego celu. Jeśli stworzył dla siebie system kar i karze sam siebie za każdą zmarnowaną minutę. Człowiekowi w zupełności wystarczą 3-4 godziny snu, cały pozostały czas może być wykorzystany dla osiągnięcia upragnionego celu." -- Wiktor Suworow
Java devBlog KulturalnyChlebik |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jeżeli ja też się mogę pomądrzyć to ISO nie jest zabronione. Jeżeli będzie używał tylko polskiego w niczym to nie przeszkadza.
-------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
Fanatycy | glazar.info | semantyka | HTML i XHTML FAQ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I przez takie ostawanie przy antykach są właśnie kłopoty z umieszczaniem polskich stron na zagranicznych serwerach, oraz przenoszeniem plików z nietypowymi znaczkami między ludźmi z całego świata ;-)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie chyba racza zapominac, ze oficjalnym standardem w polskim Internecie nadal jest ISO
![]() Chociaz przyznam, ze przejscie na UTF-8 zaoszczedziloby mi wielu niedogodnosci, na ktore sie natykam. ISO to standard, ale juz sie nieraz zastanawialem, czy nie lepiej byloby jednak robic wszystko w UTF-8... Co myslicie na ten temat? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 614 Pomógł: 7 Dołączył: 10.11.2003 Skąd: Rzeszów/Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pan za to zapomina, że nie ma czegoś takiego jak "oficjalny standard w polskim internecie", bo niby kto by go miał ustanawiać? W3C redomenduje UTF-8. A co wybierze twórca strony to już jego sprawa.
-------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 190 Pomógł: 1 Dołączył: 20.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Pan za to zapomina, że nie ma czegoś takiego jak "oficjalny standard w polskim internecie", bo niby kto by go miał ustanawiać? Kiedys ustanowiono cos takiego jak Polska Norma PN-93 T-42118, i chociaz mysle ze w obecnych czasach iso-8859-2 to raczej niepotrzebne utrudnianie sobie zycia, to jednak ogromna wiekszosc serwisow uzywa wlasnie tego kodowania. Ale moze jednak juz czas ruszyc do przodu... |
|
|
![]()
|
|
A to przepraszam, człowiek uczy się całe życie
![]() -------------------- Pokaż kod = Pokaż CAŁY kod, najlepiej działający na jakimś serwerze.
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
ale tak czy siak, powinno pisać sie tak jak jest wygodniej, wszystkie przeglądarki utf obsługują to czemu sie ograniczać
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
No czytalem teraz w wikipedi co to te utefy i iso...
Te iso jest takie prostsze do zrozumienia.... :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
yyy a co tu rozumieć? ustawiasz w edytorze na utf, meta strony bądź header w php i tyle Twojej pracy i rozumienia...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2007 Ostrzeżenie: (60%) ![]() ![]() |
To wiem kwiatuszku!
Chcisalme tlyko zglebic tajemnice tych oznaczen... Po co uczyc sie html jak mozna uruchomic edytor wizualny?... :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 380 Pomógł: 2 Dołączył: 5.01.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
LOL czy Tobie za czesto neostrada nie rozlacza?
![]() -------------------- Wybierasz się do Zakopanego? Odwiedź Willę Pod Górami. Następnym razem na pewno do niej wrócisz :)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 402 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ponieważ edytorem wizualnym nie uda ci się zrobić wszystkiego, o generowaniu zasyfionego kodu nie wspominając. poza tym w dobie rozdzielenia warstwy prezentacji od warstwy treści edytor wizualny ma znikome zastosowanie. i tak wszystko robisz CSSem.
a jeśli kodowanie to tylko UTF8. jeśli ktoś kiedyś tworzył strony wielojęzykowe, albo strony na których JEDNOCZEŚNIE pojawia się wiele języków to wie w czym problem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I przez takie ostawanie przy antykach są właśnie kłopoty z umieszczaniem polskich stron na zagranicznych serwerach, oraz przenoszeniem plików z nietypowymi znaczkami między ludźmi z całego świata ;-) Trochę temat odkopałem... A ja właśnie mam pytanie... bo mam stronę napisaną w kodowaniu ISO-8859-2 i przeniosłem ją na inny serwer. Mimo, że obie strony (ta na tym starym serwerze i ta na tym nowym) korzystają dokładnie z takich samych źródeł to na tym nowym serwerze pojawiają się krzaczki... 1. W jaki sposób serwer wpływa na stronę kodową strony? 2. Czy nie powinno być tak, że ustawi się kodowanie w meta i znaki powinny być dobre? (wide: strona z pierwszego serwera) 3. Czy w jakikolwiek sposób da się zaradzić aby strona kodowa była taka jak podaje się w nagłówku dokumentu HTML? |
|
|
![]()
|
|
a danych nie pobierasz z bazy danych? bo to zazwyczaj one się krzaczą po przenosinach serwera... Sama strona napisana w czystym htmlu nie ma prawa sie wykrzaczyć przy przenosinach chyba że serwer narzuca swój nagłówek z kodowaniem lub edytowałeś ją po drodze i w złym kodowaniu zapisałeś
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a danych nie pobierasz z bazy danych? bo to zazwyczaj one się krzaczą po przenosinach serwera... Sama strona napisana w czystym htmlu nie ma prawa sie wykrzaczyć przy przenosinach chyba że serwer narzuca swój nagłówek z kodowaniem lub edytowałeś ją po drodze i w złym kodowaniu zapisałeś No właśnie problem jest innej natury... po prostu przeglądarka wymusza UTF-8 (błędów składniowych nie ma w3c validator przeszedł). Gdy 'ręcznie' z menu FireFoxa zmienię na iso-8859-2 [View->Character Encoding->Central European (ISO-8859-2)] to strona wyświetla się w sposób prawidłowy, Problem więc nie jest bazy danych tylko samej relacji przeglądarka - strona. Nie wiem dlaczego przeglądarka wymusza utf-8 zamiast tego co ma wpisane w nagłówku meta. Ten post edytował Cezar708 2.07.2007, 10:47:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Daj na początku strony:
Jeśli to nie pomoże zrób jeszcze plik .htaccess z taką zawartością: Kod AddDefaultCharset ISO-8859-2 i umieść w katalogu głównym strony. -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
dzięki ~revyag pomysł z header() okazał się skuteczny. Naprawiłem.
Jednak dlaczego tak się stało? Czy to serwer wysyła jakiś domyślny header? Jeśli tak to w jaki sposób mogę gpo zmienić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 086 Pomógł: 8 Dołączył: 10.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzięki ~revyag pomysł z header() okazał się skuteczny. Naprawiłem. Jednak dlaczego tak się stało? Czy to serwer wysyła jakiś domyślny header? Jeśli tak to w jaki sposób mogę gpo zmienić? Owszem, serwer http wysyła domyslnie nagłówki informujące przeglądarkę o kodowaniu. Można te nagłówki nadpisać własnymi za pomocą funkcji PHP: header. Inną metodą jest modyfikowanie domyślnych nagłówków już w konfiguracji serwera poprzez umieszczenie np. pliku htaccess. Mozna także zmienić globalną konfigurację serwera, jeśli ma się odpowiednie uprawnienia (zazwyczaj administratorskie). |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 00:58 |