![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 28.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuje zrobić shoutboxa, lecz mam 2 małe problemy. Jeden ze zmiennymi, a drugi z zapisaniem w pliku txt. To jest skrypt przetworzto.php:
<?php $txt = fopen("DOCUMENT_ROOT/shoutbox.txt", "r+"); $data = date('H').":".date('i')." ".date('d').".".date('m').".".date('Y'); $ciag = "<font style='font family:Verdana; font-size:10;' color='white'>".$data."<br><b>".$autor.":</b>".$tresc."</font><hr>"; fwrite ($txt, $ciag); fclose ($txt); echo "<center><font style='font family:Verdana; font-size:11'>Wiadomosc dodana pomyslnie<br>[<a href='index.html'>Powrót</a>]</font></center>"; ?> A to formularz w index.html: <form action="przetworzto.php" method="post"> <b>Nick:</b><br> <input type="text" size="15" name="autor" maxlength="15"><br> <br><b>Tresc</b><br> <input type="text" size="15" name="tresc" maxlength="250"> <input type="submit" value="Dodaj"> </form> 1. Po wysłaniu wypełnionego formularza i wyświetleniu $ciag w przetworzto.php, zmienna ta wygląda następująco: 14:06 28.12.2006 : A powinna wyglądać tak: 14:06 28.12.2006 Autor: tresc... 2. Drugim problemem jest zapis zmiennej w pliku. Nie wiem czy poprawnym trybem otworzyłem plik. Ale skoro nie "r+" to jakiego trybu powinienem użyć do dodania zmiennej na początku pliku? Jestem początkującym skrypterem i tak właściwie to jest mój pierwszy skrypt. Jeśli ktoś widzi jakieś błędy to proszę o pomoc. Z góry dziękuję. Ten post edytował Lukaszz1992 28.12.2006, 14:16:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 873 Pomógł: 152 Dołączył: 9.04.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do zmiennych to daj $_POST['autor'] i $_POST['tresc'] a nie $autor i $tresc
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:25 |