Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [apache (1/2)] Subdomeny działów serwisu
grubyx

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam. Mam pewien dylemat, otóż:
- posiadam domenę cos.pl
- chcę by w moim servisie poszczególne działy miały adres w stylu 'dział.cos.pl'
- działy będą dzielić się na podkategorię więc chcę link 'podkategoria.dzial.cos.pl'

I właśnie zastanawiam się czy jest jakaś inna metoda niż na bierząco dodawanie do apache sekcji VirutalHost (co wiąze się takżę z potrzebą reloadu servera www) + dodanie wpisu do binda i reloadu.
Serwis robię używajac php, html, mysql, ponadto mam roota tam gdzie będzie servis, więc poszczególne zmiany w konfiguracji apache/servera nazw będą możliwe. Chciałbym po prostu zrobić to by działało jak najlepiej i najszybciej. Pozdrawiam wszystkich pehapowców :-)
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 2)
angel2953

-----

Cytat(grubyx @ 27.12.2006, 21:20:33 ) *
Witam. Mam pewien dylemat, otóż:
- posiadam domenę cos.pl
- chcę by w moim servisie poszczególne działy miały adres w stylu 'dział.cos.pl'
- działy będą dzielić się na podkategorię więc chcę link 'podkategoria.dzial.cos.pl'

I właśnie zastanawiam się czy jest jakaś inna metoda niż na bierząco dodawanie do apache sekcji VirutalHost (co wiąze się takżę z potrzebą reloadu servera www) + dodanie wpisu do binda i reloadu.
Serwis robię używajac php, html, mysql, ponadto mam roota tam gdzie będzie servis, więc poszczególne zmiany w konfiguracji apache/servera nazw będą możliwe. Chciałbym po prostu zrobić to by działało jak najlepiej i najszybciej. Pozdrawiam wszystkich pehapowców :-)

Bodajże RewriteEngine powinien rozwiązac problem. Coś w stylu
Kod
(.*?).(.*?).cos.pl$ /index.php?cat=$1&subcat=$2 [L]

od razu mówię, że nie znam zbyt dokładnie regułek RewriteEngine

Ten post edytował angel2953 27.12.2006, 23:48:21
+Quote Post
grubyx

-----

Oj modem rewrite nie mogłem sobie poradzić, ale już się doczytałem jak to zrobić, a więc dla zaintersownych w bind dodajemy:
* IN A ip-na-ktory-ma-byc-funkcja-wildcard
i do virutalhost
ServerAlias *.cos.pl

pozdro i dzięki
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 03:43