![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 1 Dołączył: 5.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pewien dylemat, otóż:
- posiadam domenę cos.pl - chcę by w moim servisie poszczególne działy miały adres w stylu 'dział.cos.pl' - działy będą dzielić się na podkategorię więc chcę link 'podkategoria.dzial.cos.pl' I właśnie zastanawiam się czy jest jakaś inna metoda niż na bierząco dodawanie do apache sekcji VirutalHost (co wiąze się takżę z potrzebą reloadu servera www) + dodanie wpisu do binda i reloadu. Serwis robię używajac php, html, mysql, ponadto mam roota tam gdzie będzie servis, więc poszczególne zmiany w konfiguracji apache/servera nazw będą możliwe. Chciałbym po prostu zrobić to by działało jak najlepiej i najszybciej. Pozdrawiam wszystkich pehapowców :-) |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 199 Pomógł: 5 Dołączył: 8.07.2004 Skąd: gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Mam pewien dylemat, otóż: - posiadam domenę cos.pl - chcę by w moim servisie poszczególne działy miały adres w stylu 'dział.cos.pl' - działy będą dzielić się na podkategorię więc chcę link 'podkategoria.dzial.cos.pl' I właśnie zastanawiam się czy jest jakaś inna metoda niż na bierząco dodawanie do apache sekcji VirutalHost (co wiąze się takżę z potrzebą reloadu servera www) + dodanie wpisu do binda i reloadu. Serwis robię używajac php, html, mysql, ponadto mam roota tam gdzie będzie servis, więc poszczególne zmiany w konfiguracji apache/servera nazw będą możliwe. Chciałbym po prostu zrobić to by działało jak najlepiej i najszybciej. Pozdrawiam wszystkich pehapowców :-) Bodajże RewriteEngine powinien rozwiązac problem. Coś w stylu Kod (.*?).(.*?).cos.pl$ /index.php?cat=$1&subcat=$2 [L] od razu mówię, że nie znam zbyt dokładnie regułek RewriteEngine Ten post edytował angel2953 27.12.2006, 23:48:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 34 Pomógł: 1 Dołączył: 5.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oj modem rewrite nie mogłem sobie poradzić, ale już się doczytałem jak to zrobić, a więc dla zaintersownych w bind dodajemy:
* IN A ip-na-ktory-ma-byc-funkcja-wildcard i do virutalhost ServerAlias *.cos.pl pozdro i dzięki |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 03:43 |