Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Kilka pytań teoretycznych
Ziels

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Niedawo się przesiadłem na PHP5 i mam co do tego kilka wątpliwości:

1. W większości skryptów do operowania na zmiennych z klasy są metody setZmienna() getZmienna() - po co to robić skoro można prościej $obiek -> zmienna ?

2. Przy założeniu że jest to potrzebne to zamiast setek metod set() i get() można wyłapywać wszystko w __call() i __set() jednak nie widziałem w klasach takiego rozwiązania.

3. Interfejsy - służa one do czegoś oprócz 'wymuszania' zawarcia danych metod w klasie? Jeśli nie, to do czego one właściwie są, skoro można je oszukać wstawiając puste metody? Lepiej by było gdyby można było w nich zawrzeć jakieś instrukcje, wtedy nie trzeba by było tworzyć klasy w której by było upakowane wszystko a następnie kazać wszystkim innym dziedziczyć po niej.

4. Wyjątki - jest to wygodne, ale czym się one różnią w użyciu od die(); ? Tu i tu jest przerywane działanie skryptu więc teoretycznie mogę stworzyć funkcję exception($line, $file, $message); i używać jej ze stałymi __LINE__ i __FILE__

Jeśli ktoś mógłby rozjaśnić mi to co napisałem to byłbym wdzięczny (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif)

Ten post edytował Ziels 27.12.2006, 12:58:05
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie
- Ziels   Kilka pytań teoretycznych   27.12.2006, 12:45:51
- - Cysiaczek   Ja to widzę tak: Cytat1. W większo...   27.12.2006, 13:21:08
- - Ziels   Nic dodać nic ująć, dzięki   27.12.2006, 13:27:32

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 00:04