![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 2 Dołączył: 30.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niedawo się przesiadłem na PHP5 i mam co do tego kilka wątpliwości:
1. W większości skryptów do operowania na zmiennych z klasy są metody setZmienna() getZmienna() - po co to robić skoro można prościej $obiek -> zmienna ? 2. Przy założeniu że jest to potrzebne to zamiast setek metod set() i get() można wyłapywać wszystko w __call() i __set() jednak nie widziałem w klasach takiego rozwiązania. 3. Interfejsy - służa one do czegoś oprócz 'wymuszania' zawarcia danych metod w klasie? Jeśli nie, to do czego one właściwie są, skoro można je oszukać wstawiając puste metody? Lepiej by było gdyby można było w nich zawrzeć jakieś instrukcje, wtedy nie trzeba by było tworzyć klasy w której by było upakowane wszystko a następnie kazać wszystkim innym dziedziczyć po niej. 4. Wyjątki - jest to wygodne, ale czym się one różnią w użyciu od die(); ? Tu i tu jest przerywane działanie skryptu więc teoretycznie mogę stworzyć funkcję exception($line, $file, $message); i używać jej ze stałymi __LINE__ i __FILE__ Jeśli ktoś mógłby rozjaśnić mi to co napisałem to byłbym wdzięczny (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował Ziels 27.12.2006, 12:58:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 00:04 |