![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 2 Dołączył: 21.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Zaczynam przygodę z zastosowaniem php + MySQL i mam problemik. Zainstalowałem najnowszą bazę MySQL, pare dni spędziłem na poznawaniu, tworzeniu baz itd z poziomu wiersza poleceń. Dziś chciałem zacząć operować na mysql przy pomocy php i napotkałem problem. Kiedy napisze kod: $db = mysqli_connect('localhost', 'uzytkownik', 'pass', 'baza1'); ewentualnie: $db = new mysqli('localhost', 'uzytkownik', 'pass', 'baza1'); wszystko co poniżej w skrypcie już się nie wykonuje, np echo 'lol'; Zamiast localhost próbowałem wstawić adres IP ale nic z tego. Z poziomu wiersza polecen normalnie łaczę się z bazą a z poziomu php nie mogę. Dodam tylko że Apache, php i MySQL instalowałem osobno, nie z jakiegoś pakietu. Może nie dopisałem czegoś w konfiguracji php ewentualnie Apache. Proszę o pomoc i wyrozumiałość. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. http://pl2.php.net/manual/pl/ref.mysqli.php != po prostu MySQL.
2. Pokaż cały kod. 3. Ustaw error_reporting(E_ALL); 4. Instalołeś php z obsługą MySQL i ustawiłeś php pod pracę z MySQL? -------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 2 Dołączył: 21.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zainstaluj najlepiej od nowa cały pakiet: XAMPP, WAMP czy Krasnal (dla Windowsa).
O MySQL tutaj: http://pl.php.net/manual/pl/ref.mysql.php -------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
|
|
![]()
|
|
To jest kod echo 'lol'; juz sie nie wykonuje. Nie chce od nowa wszystkiego instalować od nowa. Na pewno jest inne wyjście. Ten post edytował VegetaSSJ 26.12.2006, 23:01:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 530 Pomógł: 0 Dołączył: 15.01.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak instalowałeś MySQL? Z jakimś tutorialem? Książką? Czy poprostu ściągnąłeś i zainsalowałeś?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Dodaj zaraz po <?php:
-------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Spróbuj po prostu połączyć się mysql_connect - jak zaczynasz przygodę z SQL to nie kombinuj w sposób mysqli lub zainteresuj się PDO.
Ten post edytował cadavre 26.12.2006, 23:58:29 -------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
|
|
![]()
|
|
Ok!
Poszukałem, poczytałem i odkryłem: w php.ini nie miałem włączone extension=php_mysqli.dll po skasowaniu średnika zaczęło śmigać. Wielkie dzięki za chęci pomocy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:46 |