![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam do was pytanie. Prezeszukalem bardzo duzo stron dotyczacych SimpleXML i nigdzie nie znalazlem jak usunac cos z przykladowego pliku xml.
Mam dodawanie, Edycje i Wyszukiwanie. Musze jeszcze zrobic usuwanie. zaluzmy: plik.xml <a> <b> <c atr="hehe"/> <c atr="cos tam"/> </b> </a> Jaka funkcja muglbym usunac <c atr="hehe"/>? W php plik.xml wczytuje przez simplexml_load_file('plik.xml'). Ten post edytował zeli 26.12.2006, 14:40:29 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Również nie wiem jak zrobić usuwanie elementów z pliku xml.
Zna ktoś może rozwiązanie tego problemu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na tej nie zauważyłem aby było możliwe usuwanie węzła (być może dlatego SimpleXML), ale jest to możliwe za pomocą DOMNode->removeChild() czyli jedną z podklas DOMDocument
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 20 Pomógł: 0 Dołączył: 11.01.2004 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z tego co rozumiem obiekt $xml zawiera tablicę z danymi. Dopiero po użyciu $xml->asXML(); tablica zamienia się na kod który wrzucamy do pliku .xml.
Więc może wystarczy usunąć jakoś element z tej tablicy i zapisać kod już bez tego elementu. Może jakimiś funkcjami podstawowymi do obsługi tablic? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 116 Pomógł: 119 Dołączył: 10.05.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
być może jest to tablica, ale coby nie było i tak będzie to zmienna prywatna w tej klasie, i nie będziesz miał do niej dostępu (oczywiście nie sprawdzałem ale tak być powinno), więc jedynie pozostaje Ci korzystać z podanego API
|
|
|
![]()
|
|
Szperając na google i grupach dyskusyjnych dochodzę do wniosku, że SimpleXML nie ma takiej funkcji. Będzie trzeba dokładnie sprawdzać wstawiane dane.
Ten post edytował jakal 28.10.2007, 10:41:10 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 16:17 |