![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Chce osiągnąć taki efekt: (IMG:http://img253.imageshack.us/img253/4409/costakiegohc5.png) Narazie wyskrobałem tyle, ale efekty trochę marne, bo nie znam się za bardzo na divach. Proszę o pomoc w poprawieniu tego!
Ten post edytował eunix 26.12.2006, 14:29:18 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Podany przez Ciebie przykład jest dowodem na to, że stosowanie div-ów na siłę (bo tak) mija się z celem. Zmień układ na tabelę i nie będziesz miał problemu. Ale jeśli się upierasz na div-y, oto rozwiązanie (pokombinuj z szerokościami i wysokościami, wedle własnego uznania):
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 132 Pomógł: 0 Dołączył: 24.09.2003 Skąd: Giżycko / Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podany przez Ciebie przykład jest dowodem na to, że stosowanie div-ów na siłę (bo tak) mija się z celem. Zmień układ na tabelę i nie będziesz miał problemu. Bzdury prawisz, batmanie. Tabelki nie powinno się stosować tylko i wyłącznie dlatego, że tak jest wygodniej. A to, że twórcy przeglądarek dopiero niedawno uświadomili sobie, jak dużo grzechów popełnili parę lat temu nie dostosowując ich (przeglądarek) do poprawnego interpretowania CSS, to już nie nasza (programistów) wina. Layout powinien być oparty na warstwach. Kropka. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Cytat Layout powinien być oparty na warstwach Wiem, że powinien ale powyższy przykład jest dowodem na to, że nie warto się w to bawić. Skoro coś nie działa tak jak powinno lub działa inaczej na różnych przeglądarkach (np. margin, padding, width, border), to nie widzę sensu kombinować w css hacks, by obejść niedoskonałości przeglądarek. Wolę poświęcić ten czas na coś innego, niż na głowienie się jak to obejść. Kropka. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 85 Pomógł: 0 Dołączył: 22.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tylko, że temat niżej zrobiłem taki szablon na tabelach, i powiedziano mi, że mam się przerzucić na divy (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Twój przykład jest dziwny, bo dodałem border i się posypał cały szablon, chce aby między komórkami były równe odstępy (ok 5px). |
|
|
![]()
|
|
Posypało się, ponieważ różne przeglądarki wstawiają w różnych miejscach obramowanie. Dlatego też nie słuchaj ludzi, którzy na siłę wciskają kit, że wszytko trzeba robić na div-ach. Sam widzisz jaki jest tego efekt i zamiast zajmować się czymś innym, ciągle siedzisz nad tym badziewiem. Owszem proste układy można robić na div-ach, ale nie takie potwory jak u Ciebie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
Wracając do tematu. Jeśli chcesz, by się nie rozjeżdżało, to zmniejsz szerokości, a najlepiej zapisz je w postaci pikseli. Wtedy będziesz miał większą kontrolę nad wyglądem. I pamiętaj, że w jedna przeglądarka dodaje wartość padding do width, a druga nie. Nie pamiętam tylko w której dodaje. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 14.09.2025 - 19:21 |