![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 25.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym prosić o poradę czy moje zamierzenia dotyczące rozwiązania tego problemu są słuszne. Zapewne problem ten może być rozwiązany w inny lepszy sposób zatem będę wdzięczy także za opinię jak mogę to zrobić inaczej. Problem Za pośrdenictwem kilku kolejno wywoływanych stron tworzę plan rozumiany jako szereg punktów, podpunktów i powiązanych z nimi plików: Krok 1. Pobranie ogólnych danych - data, nazwa itp Krok 2. Zdefiniowanie ilosci punktów planu(wraz z ich opisami) i podpunktów dla każdego punktu. Użytkownik tworzy dynamicznie formularz dodając kolejne inputy. Krok 3. Utworzenie dla każdego z punktów inputów dla podpunktów, użytkownik wpisuje nazwy. Krok 4. Uzytkownik może dla każdego z podpunktów wysłać dowolną liczbę plików - uploaduje je inny skrypt i wraca do kroku 4 z uaktualnionym widokiem. Krok 5. Zapisanie wszystkich punktów, podpunktów ich hierarchii do bazy. W czym kłopot 1. Na każdym etapie dane odczytane z formularza są dodawane do obiektu zapisanego w zmiennej sesji, który w swej strukturze odzwierciedla docelową hierarchię (tablice podpunktów, nazw plików itp). Dodałem jednak plik Wstecz (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) i w tym rzecz. Chciałbym aby użytkownik mógł się cofnąć i zmodyfikować swoje wybory. Obecnie dodałem w każdej stronie zmienne informujące skąd przyszło żadanie (czy wsteczne czy nie) i w każdej stronie warunek czy ma czytac dane z formularza czy też z istniejącej już i uzupełnionej wcześniej zmiennej sesji. Ale to załatwiło mi problem cześciowo: Użytkownik w kroku 3 uzupełnia punkty, przechodzi do punktu 4, cofa się do 3 punkty są uzupełnione, cofa się do punktu 2, usuwa jeden punkt, strona z kroku 3 czyta formularz i dodaje czyste pola. Bo jak ma wiedzieć czy moją intencją jest dodanie od nowa czy tylko edycja. Podejrzewam że problemów będzie więcej, np użytkownik cofnie się z punktu 4 do 2 bezpośrednio. Także chciałby zapytać jak powinno się rozwiązać takie kilkukrokowe gromadzenie danych. Dodam że jest to element pisanego przeze mnie CMSa i wykluczam zastosowanie gotowego Systemu. Dzięki za wytrwałość w czytaniu posta i jakąś poradę (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam Ten post edytował novice_user 25.12.2006, 13:16:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Developerzy Postów: 823 Pomógł: 12 Dołączył: 18.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli użytkownik cofnie się do punktu drugiego z pubktu czwartego i usunie opcje po czym prześle dane wówczas wszystko powinno zmienić się w punkcie trzecim nieprawdaż?
Radzę Ci zapisanie całegj tabluicy $_POST do $_SESSION i odpowiednie wywoływanie danych w nastepnych krokach. Następną możliwością jest wykonanie jednego kroku, który umożliwi wygenerowanie takiego formularza jakiego chcesz na jednej stronie. Od czego jest JavaScript. Problem z "krokami" zniknąłby. Gdy dodasz pole automatycznie pojawiłby się przycisk z dodaniem podpól. Pozdrawiam, Athlan (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 16:26 |