![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisze mini-forum do prostego CMS'a.
Mam tabele forumtopics: ID | Subject | Created | PostedBy | Readed W PostedBy jest ID usera który napisał temat, a w Readed będą ID userów którzy przeczytali temat - czyli pole Readed moze wygladac np. tak: Cytat 1 33 4 67 68 5 4 co oznacza ze userzy z w/w ID przeczytali temat. I teraz chciałbym przy wybieraniu listy tematów z forum odpowiednio ja posortować. Chciałbym też (o ile to w ogole możliwe zrobic to w zapytaniu, a nie w php). Mam zapytanie:
Powyższe zapytanie działa dobrze, ale jak dodać do niego "takie cos", co by dodatkowo na poczatku ustawialo te rekordy w których, w polu Readed znajduje się ID aktualnie zalogowanego usera? Domyślam się, że będe musiał dodać cos w stylu:
gdzie 666 to ID aktualnie zalogowanego usera |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moim zdaniem złe podejście do tematu
Ja zrobił bym dodatkową tabele readed (id_user, Id_topic) gdzie będą odpowiednie wpisu kto czytał a potem
Nie zapomnij oczywiście o kluczach aby te zapytania się wykonywały szybko Ten post edytował wipo 24.12.2006, 12:52:25 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
szczerze powiedziawszy to na sql'u (wogole na bazach danych) za dobrze sie nie znam... tak wiec dla jakich pol powinny byc ustawione owe klucze?
![]() przy zalozeniu ze tabele maja taka strukture: users - ID | UserName | Password | inne ale nie potrzebne forumtopics - ID | Subject | Created | PostedBy readedtopics - UserID | TopicID Ten post edytował Crozin 24.12.2006, 13:10:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 856 Pomógł: 19 Dołączył: 30.08.2005 Skąd: 100lica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
klucze zakładasz na komórki które łączysz
wpisz
to sql podpowie Ci czy dane komórki posiadają klucze i czy są one odpowiednie -------------------- |
|
|
![]()
|
|
zwrocilo mi: Kod Array ( [0] => Array ( [id] => 1 [select_type] => PRIMARY [table] => forumtopics [type] => ALL [possible_keys] => [key] => [key_len] => [ref] => [rows] => 20 [Extra] => Using where; Using filesort ) [1] => Array ( [id] => 2 [select_type] => DEPENDENT SUBQUERY [table] => [type] => [possible_keys] => [key] => [key_len] => [ref] => [rows] => [Extra] => Impossible WHERE noticed after reading const tables ) ) niestety nie mowi mi to niczego :E Ten post edytował Crozin 24.12.2006, 13:17:27 |
|
|
![]()
|
|
Jak byś poczytał dokumentacje to byś zrozumiał
users - ID | UserName | Password | forumtopics - ID | Subject | Created | PostedBy readedtopics - UserID | TopicID klucze bym założył na UserID i users.ID a drugi na TopicID i forumtopics.ID -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.08.2025 - 00:42 |