![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 1 Dołączył: 12.08.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
tak więc projektuje system rozproszony (wymiania informacji między kilkoma różnymi serwerami), jak wiadomo myślę tu o bezpieczeństwie a mianowicie wymiana danych między serwerami.
client cryptData=cryptPrivateKey([login][haslo][znacznik czasowy])> get server/clientPublickKey/cryptData > server DecryptData=clientPublicKeyDecrypt(Client,CryptData) słabości systemu które metoda szyfrowania powinna wyeliminować pogrubione (proszę zwrócić uwagę na znacznik czasowy wymusi zmienność ciągu zaszyfrowanego uniemożliwi to dostęp do danych gdy ciąg zostanie skradziony) clinet - serwer wywołujący połaczenie cryptData - dane zaszyfrowane cryptPrivateKey - funkcja szyfrujaca kluczem prywatnym szyfrujemy login haslo i znacznik czasowy get - strefa w ktorej dane przesylane są jawnie server- glowny serwer uwierzetylniajacy i wysylajacy informacje DecryptData- dane odszyfrowane clientPublickKeyDecrypt- funkcja deszyfrujaca dane wg klucza publicznego, klienta wywolujacego najlepszym rozwiązaniem i sposobem szyfrowania danych między nimi będzie skorzystanie z szyfrowania danych wymienianych miedzy serwerem kluczem publicznym / prywatnym czytałem o pgp który wg mnie bardzo by mi pomgół natomiast jest to dosyć stara metoda i nieposiada wsparcia z poziomu php, prosze o sgestje i porpozycje. przy czym chodzi tu o prostote, bezpieczeństwo i dużą wydajność ![]() Ten post edytował andrzejb 24.12.2006, 03:56:38 -------------------- web lowcy.com.pl gg 1675677
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.06.2025 - 14:21 |