![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 23.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam mały problem dotyczący wyszukiwania danych z pliku XML. Mam plik ksiazki.xml ktory wygląda w skrócie tak: <ksiazki> <pozycja> <kategoria>Informatyka</kategoria> <tytul>Jezyk C++</tytul> <autor>Stroustrup Bjarne</autor> </pozycja> <pozycja> <kategoria>Informatyka</kategoria> <tytul>Front Page 2002 w 10 minut</tytul> <autor>Habraken Joe</autor> </pozycja> </ksiazki> I mam sobie plik php: <?php $metoda_szukania=$_POST['metoda_szukania']; $wyrazenie=$_POST['wyrazenie']; $wyrazenie = trim($wyrazenie); $biblioteka = simplexml_load_file('ksiazki.xml'); echo 'Znalezione pozycje do hasla '.$wyrazenie.': <br/>'; $ksiazki = $biblioteka -> xpath('/ksiazki/pozycja[contains(tytul, \'duszy\')]'); //? ![]() ![]() foreach($ksiazki as $kniha) { echo 'Nazwa: '.$kniha->tytul[0].'<br/>'; } ?> MAM PYTANIE JAK ZMIENIĆ TEN PLIK php aby zamiast wyszukiwani tytułu "duszy" znajdował to co poda użytkownik. PROSZĘ O POMOC bo męczę się już 2 dni i nie wiem jak zmienić to jedną linijkę tekstu. Czyli jak zamiast słowa duszy wstawić tak jakąś zmienną np. $wyrazenie? ![]() ![]() Aha i zamiast tytułu wyszukiwał to co też poda użytkownik czyli autora lub kategorie. Czyli jak wstawić drugą zmienną $metoda_szukania? ![]() ![]() PROSZĘ O POMOC!!!! Ten post edytował Mati_Klos 23.12.2006, 20:57:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bym wstawil zmienna:)
Aczkolwiek pamietaj zeby pozniej wstawic warunek ktory bedzie sprawdzal czy to co podal uzytkownik wogole isnieje w pliu xml bo jesli nie to bedzie maly blad:) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 23.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem że trzeba wstawić zmienną. TYLKO JAK?
![]() ![]() Ten post edytował Mati_Klos 29.12.2006, 10:33:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat ak bym nie spróbował to wyskakuje mo błą. to pokaz jak ty to zrobiles.Uzywaj bbcode!!! ps: przenosze -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Witam!
Chodzi mi o to jak zmienić poniższą linijkę: $ksiazki = $biblioteka -> xpath('/ksiazki/pozycja[contains(tytul, \'duszy\')]'); Żeby zamiast słowa duszy wyszukiwał mi to co poda użytkownik. Czyli jak tam wstawić jakąś zmienna. Ten post edytował Mati_Klos 3.01.2007, 16:56:55 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 7.07.2025 - 02:32 |