![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Raczej takiego tematu nie było bo szukałem i nie znalazłem. jest prsty rormularz w któym wpisuje date w postaci dd.mm.rrrr hh:mm i teraz chciałbym aby była ona zapisywana w bazie sql w postaci unix. czyli te sekundy od roku 1970. możecie mi powiedzieć jak taką date przerobic na sekundy ![]() ![]() z góry dzieki za odpowiedź Ten post edytował mateuszpi 20.12.2006, 19:20:33 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 472 Pomógł: 7 Dołączył: 7.12.2005 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.php.net/manual/pl/function.time.php
Połączenie time() oraz tego jak date() przedstawia datę. -------------------- Silesian PHP User Group - www.spug.pl
Symfony2, OAuth2, budowanie API - masz pytania? Pisz! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
strtotime()
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 140 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.php.net/manual/pl/function.time.php Połączenie time() oraz tego jak date() przedstawia datę. tak robiłem ale jakoś zawsze czas był brany ten obecny a nie wpisany w formularzu i dlatego szukalem cos szybszego strtotime() wielkie dzieki. testowalem na szybko i działa. czyli można do skryptu wsadzać na spokojnie ![]() jestem załamany. na localhoscie działało a na oryginalnym serwerze nie ![]() dajmy taki przykład:
daje mi wynik:
co jest nieprawdą bo czas unix powinien wynosić: 1165932900 data wygenerowana przez skrypt to: 29-05-2018 15:15 możecie to wyjaśnić ![]() ![]() Ten post edytował mateuszpi 20.12.2006, 21:27:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 311 Pomógł: 7 Dołączył: 2.08.2006 Skąd: Bystrzyca Kłodzka/Nysa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
prawidłowa składnia przy strtotime wygląda tak:
strtotime("YYYY-MM-DD HH:ii:ss"); Y- rok M- miesiąc D- dzień H- godzina i - minuty s - sekundy można pominąć liczbę sekund. poczytaj strtotime w manualu php a oto poprawny twój kod:
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 660 Pomógł: 13 Dołączył: 9.06.2004 Skąd: Wrocław i okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat prawidłowa składnia przy strtotime wygląda tak:
Niekoniecznie - można to nawet przeczytać w manualu (do którego linka podałeś). Jest tam również link do tego. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no ale on chciał właśnie w formacie dzień-miesiąc-rok godzina:minuta
ale niech najpierw pozagląda do tego lnku co podałeś. |
|
|
![]()
|
|
czyli teraz zauwazyłem ze tak w sumie błedem było tylko podawanie złej kolejności daty
![]() dzieki za zauważenie błedu bo jakoś o tym nie pomyślałem automatycznie wpisywałem daień mies rok ![]() a co do formy to nie będze zmieniał bo jest mi obojętna. jeszcze raz wielkie dzieki i wszystkiego najlepszego na święta i nowy rok bo raczej się nie pojawie narazie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 16:12 |