![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 167 Pomógł: 2 Dołączył: 15.02.2004 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Jak można za pomocą biblioteki prototype.js poprzez AJAX załadować plik na serwer?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
Ajax i javascript ze względów bezpieczeństwa nie mogą ingerować w pliki na dysku.. było na forum o tym wiele razy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale php już może, więc nie widzę większego problemu.
-------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 258 Pomógł: 16 Dołączył: 21.09.2004 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla takich pytań jest forum o ajaxie.
przenoszę -------------------- -------------
------ |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zablokowani Postów: 167 Pomógł: 2 Dołączył: 15.02.2004 Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
Jak można za pomocą biblioteki prototype.js poprzez AJAX załadować plik na serwer? To oczywiście, do tego jest php. Jednak jak załadować plik na serwer z formularza, z pola "file", aby php widział ten plik w tablicy super globalnej $_FILES. Widziałem wiele bibliotek do uploadu w AJAXie, ale mnie interesuje tylko jak to zrobić przy użyciu prototype.js. Zapewne trzeba wysłać jakieś dodatkowe nagłówki. Tylko jakie? |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zadne naglowki i inne takie. Masz formularz z polem do wybrania pliku, Uzytkownik wybiera plik, a ty mozesz jedynie wywolac submit w formularzu. Tylko zastanawia mnie po co cos takiego. Jesli chcesz zrobic progres bar to poszukaj tematu gdzie opisywałem ten problem przy php.
-------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
zadne naglowki i inne takie. Masz formularz z polem do wybrania pliku, Uzytkownik wybiera plik, a ty mozesz jedynie wywolac submit w formularzu. Tylko zastanawia mnie po co cos takiego. Jesli chcesz zrobic progres bar to poszukaj tematu gdzie opisywałem ten problem przy php. Znasz bibliotekę prototype.js i wiesz jak wysyła się dane AJAX-em poprzez tą bibliotekę? Zdaje mi się że nie masz o tym zielonego pojęcia, bo nie wystarczy wywołanie submit-a formularza. |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znasz bibliotekę prototype.js i wiesz jak wysyła się dane AJAX-em poprzez tą bibliotekę? Zdaje mi się że nie masz o tym zielonego pojęcia, bo nie wystarczy wywołanie submit-a formularza. Ok jesli sie nie znam to powiedz mi czy prototype.js ma wykonac submit na formularzu, czy chcesz posłać plik przez AJAX'a ? Bo jesli to drugie to rzeczywiscie nie masz pojecia. A jesli chcesz zrobic form.submit(); to po co ci prototype ? A przy okazji, jesli chcesz cos takiego robić musiał byś nauczyć przeglądarke nauczyć wysyłanie REQUEST'ów metodą PUT. Powodzenia, jak ci się uda to daj znać. Ten post edytował Sh4dow 28.12.2006, 13:09:05 -------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
czy chcesz posłać plik przez AJAX'a ? Bo jesli to drugie to rzeczywiscie nie masz pojecia ? Proszę bardzo! Działa! I kto tutaj nie ma pojęcia?! http://www.captain.at/ajax-file-upload.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Admin Techniczny Grupa: Administratorzy Postów: 2 071 Pomógł: 93 Dołączył: 5.07.2005 Skąd: Olsztyn ![]() |
no właśnie Ty.. bo nie przeczytałeś tego co dałeś. Tam jest wyraźnie napisane że trzeba w opcjach zmienic jedną opcje... Więc robiąć dla siebie uploader nie ma problemu, ale dla ogółu się nie da i przy okazji ten trick działą tlyko na Firefoxie
|
|
|
![]()
|
|
no właśnie Ty.. bo nie przeczytałeś tego co dałeś. Tam jest wyraźnie napisane że trzeba w opcjach zmienic jedną opcje... Więc robiąć dla siebie uploader nie ma problemu, ale dla ogółu się nie da i przy okazji ten trick działą tlyko na Firefoxie No tak, wiem o tym. Trzeba skonfigurować przeglądarkę. Jest to wymuszenie przesłania plików. W sumie na nic przydatne. Dlatego też pytam się w tym poście czy ktoś wie jak to zrobić. Wygląda na to, że sensownego rozwiązania nie ma na przesyłanie plików ajaxem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 470 Pomógł: 75 Dołączył: 21.09.2005 Skąd: że znowu Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eureka - olśniło kolegę
![]() jeśli chcesz koniecznie zrobić wysyłanie za pomocą javascriptu to możesz posłużyć się czymś co google wykorzystuje na gmailu przy wgrywaniu plików na serwer podczas tworzenia wiadomości przez usera - "bez pełnego przeładowania" - użyj ukrytego iframe utworzonego w dokumencie za pomocą js i tam skieruj submita formularza. wszystko ładnie wgra się w tle i będzie po sprawie. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:48 |