![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 0 Dołączył: 17.04.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam tabele z danymi uzytkownikow Tabela users imie nazwisko Teraz chcialbym, nie muszac tworzyc dodatkowego pola w tabeli, podajac do skryptu np. szukaj = 'Jan Kowalski', bez koniecznosci rozbijania tej zmiennej na skladowe, wyszukac w tabeli odpowiednie dane, jesli mam tam Jana Kowalskiego zapisanego jako imie = Jan nazwisko = Kowalski czyli by to jakos wygladalo tak, ze [sql:1:6f42575f7c]SELECT * FROM users WHERE imie+nazwisko='Jan Kowalski'[/sql:1:6f42575f7c] No ale takie cos nie dziala, chodzilo mi tylko o przedstawienie idei, mam nadzieje, ze wiadomo mniej wiecej o co chodzi ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Chorzow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
teoretycznie da sie zrobic to tak (MySQl):
[sql:1:efcd34ae06] SELECT * FROM users WHERE concat(imie,' ',nazwisko)='Jan Kowalski' [/sql:1:efcd34ae06] lub (Postgres) [sql:1:efcd34ae06] SELECT * FROM users WHERE imie || ' ' || nazwisko='Jan Kowalski' [/sql:1:efcd34ae06] lub jesli w innej bazie to sprawdz jak w niej laczy sie stringi. Jednak nie radzilbym trego robic tego w taki sposob, lepiej rozbij zmienna z imieniem i nazwiskiem i porownoj normalni: [sql:1:efcd34ae06] SELECT * FROM users WHERE imie='Jan' and nazwisko='Kowalski' [/sql:1:efcd34ae06] bazie bedzie latwiej to zrobic i zrobi to o wiele szybciej. [sql] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
konkatenacja stringów jest super, a najfajniej sie z niej korzysta w klauzuli select ale w where, to tez bym nie polecał...
swoją drogą warto tez wiedziec ze stringi mozna konkatenowac tak -sybase konkatenuje znakami || -microsoft (sql) znakiem + -ms access znakiem & a mysql i postgre opisał kolega piętro wyzej wiec nie bede powtarzał -------------------- Pozdrawiam
Coolesh |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 23.06.2025 - 18:41 |