![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A więc tak mam taki oto problem:
Stworzyłem sobie system logowania party na mysql ale jest jeden problem: -Rejestracja wszystko dobże koduje hasło przez md590 i login też. Ale mam problem z zalogowaniem się przesyłam hasło i login przez formularz do skryptu [php:1:5d7a16a7c5]<?php $baza=mysql_connect(localhost, root, xxx); mysql_select_db("xxxj"); $logg=md5($login); $passw=md5($pass); $zapytanie1="SELECT login FROM dane where login=$logg "; $wykonaj1 = mysql_query ($zapytanie1) or die("Nie powiodło się logowanie"); echo"Zalogowany"; mysql_close($baza); ?>[/php:1:5d7a16a7c5] Ale coś mi nieche to wyjśc :/ czemu? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 680 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2002 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hasło to string, a zapisujesz w zapytaniu tak jakby było liczbą.
Sprawdzaj również błędy funkcją mysql_error(). [php:1:35c75a5369]<?php // ... $zapytanie1="SELECT login FROM dane where login= '$logg'"; $wykonaj1 = mysql_query($zapytanie1) or die(mysql_error()); // ... ?>[/php:1:35c75a5369] -------------------- "Czerp z innych, ale nie kopiuj ich. Bądź sobą." Michel Quoist
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 5.08.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm niezabardzo rozumiem oco chodzi otym stringu mugłbys podac jakiegoś linka gdzie mugłbym po polsku przeczytać troche co to jest !?!
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 31.07.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
index.php
[php:1:53a53d09d1] <?php session_start(); if( $_POST['user'] && $_POST['pass'] ){ include("connect.php"); $sql = mysql_query("SELECT username, password, flaga FROM auth WHERE username='".$_POST['user']."' AND password='".md5($_POST['pass'])."'"); while ($row = mysql_fetch_array($sql)){ $username = $row['username']; $password = $row['password']; } if( $username == $_POST['user'] && $password == md5($_POST['pass'])){ $uzytkownik=$username; session_register('uzytkownik'); header("Location: panel.php?site=view&ID=".session_id().""); } else { print "access denied"; exit(); } } else{ //gdy nie było próby logowania wyswietl formularz ?> <link rel="stylesheet" href="style.css" type="text/css"> <h3 align=center>Logowanie do panelu administracyjnego</h3> <form method="post" action="index_a.php"> <table align=center> <tr> <td>Login: </td> <td><input name="user" type="text"></td> </tr> <tr> <td>Hasło: </td> <td><input name="pass" type="password"></td> </tr> <tr> <td align=center colspan=2><input type="submit" value="Zaloguj"></td> </tr> </table> <br> </form> <?php } ?>[/php:1:53a53d09d1] Strony, ktore do ktorych maja dostep tylko osoby zalogowane: [php:1:53a53d09d1] <?php session_start(); if(session_is_registered('uzytkownik')) { // zawartosc strony } else { // jesli uzytkownik nie jest zalogowany to piszemy print("Uzytkownik nie zalogwany. dostęp zabroniony"); exit(); } ?> [/php:1:53a53d09d1] logout.php [php:1:53a53d09d1] <?php session_unregister('uzytkownik'); session_unregister('flag'); session_unregister('data'); session_unregister('time'); session_start(); session_destroy(); ?> [/php:1:53a53d09d1] Powinno dzialac. Na forum bylo to juz tysiace razy. Wystarczy poszukac. -------------------- Yamaha YZF R1 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 96 Pomógł: 3 Dołączył: 15.04.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi o to, że ciąg znaków (string) zapisuje się w takim cudzysłowiu 'ciąg znakow', natomiast liczby pisze sie normalnie bez żadnych dodatkowych znakow.
-------------------- Linux is like wigwam, no windows, no gates and an apache inside.
Mój blog łebmasterski (po angielsku) Web Development Blog. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 01:29 |