![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2003 Skąd: Ostrów Wlkp. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem. Napisalem takie zapytanie do bazy MySQL:
SELECT DISTINCT pierwsza, druga, trzecia, FROM $mysql_table WHERE pierwsza LIKE '$wartosc' OR druga LIKE '$wartosc' OR trzecia LIKE '$wartosc' Wybiera mi z bazy rekordy, ktore spelniaja warunek nie wybierajac jednoczesnie duplikatow. A teraz sedno - chcialbym zliczyc ilosc tych rekordow i napisalem takie oto zapytanie, ale nie chce ono dzialac i liczy wszystko, lacznie z duplikatami. Wiem, ze jest ono napisane zle, ale nie wiem jak powinno byc poprawnie. SELECT DISTINCT COUNT(*) FROM $mysql_table WHERE pierwsza LIKE '$wartosc' OR druga LIKE '$wartosc' OR trzecia LIKE '$wartosc' Pozdrawiam! SpiderPL hrynek@mtx.pl |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 384 Pomógł: 0 Dołączył: 3.04.2003 Skąd: Chorzow Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprobuj moze takiego czegos:
[sql:1:2ebddbf763] SELECT COUNT(pierwsza), pierwsza, druga, trzecia FROM mysql_table WHERE pierwsza LIKE '$wartosc' OR druga LIKE '$wartosc' OR trzecia LIKE '$wartosc' GROUP BY pierwsza [/sql:1:2ebddbf763] PS ale mnei dzis cmi... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
[sql:1:1317528898]SELECT COUNT(DISTINCT pierwsza, druga, trzecia) FROM
$mysql_table WHERE pierwsza LIKE '$wartosc' OR druga LIKE '$wartosc' OR trzecia LIKE '$wartosc'[/sql:1:1317528898] |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kolego sympatyczny
gdybys wziął słownik i zobaczył co oznacza distinct.... Gorąco pozdrawiam -------------------- Pozdrawiam
Coolesh |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 04:23 |