![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam , mam nadzieję że wypowie się ktoś kto pracuje na MSSQL-u i rozwiązał już ten problem.
Podczas wprowadzania do bazy polskie znaki zapisywane są jak kody znaków w utf-8 (odczyt wpisanych z wwww danych przebiega prawidłowo bo przegladarka rozwiązuje kod utf-8) , natomiast podczas odczytu wcześniej wpisanych danych w bazę z polskimi znakami (z poziomu query analizera) mam krzaczki na stronie. Kodowanie strony www i kodowanie pliku zmieniałem wielokrotnie - bez efektu - dalej krzaczki ? Co jeszcze sprawdzić ? Mam dostęp tylko do kodowania strony i kodowania pliku (baza,php.ini,httpd.conf -> nia mam dostępu) Witam , ponawiam prośbę . Czy ktoś kto korzysta z bazy MSSQL z końcówką na WWW mógłby mi napisać jakiego używa kodowania w plikach php i jakie ma ustawione kodowanie strony bądź czy wykonywana jest konwersja między pobraniem a wstawieniem do bazy. Pozdrawiam -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a set names 'utf8' nie działa? wykonaj to przed pobraniem lub dodaniem danych z/do bazy
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 382 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2005 Skąd: :jestem(); Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodowanie bazy było ok .... kodowanie strony windows-1250 . Mam tylko jeden jeszcze problem - jak zmusić przeglądarkę aby ustawiała kodowanie znaków "Środkowoeuropejski(windows-1250)" w menu widok ?
-------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 789 Pomógł: 41 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 5 Dołączył: 17.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawdopodobnie wczesniej milaes strone w utf-8 i zapisales dane potem zmieniles na windows-1250 stad ten problem wiec pozostaje tylko poprawic wysylajac dane formualrzem w windows-1250
|
|
|
![]()
|
|
a w smarty ? Pierwszy raz się z czyms takim spotykam
![]() ///edit Nie odbiegając od tematu jescze jedno pytanie związane z kodowaniem : Na tej stronie chcę wyświetlać dane pobrane z bazy przez AJAX , obecnie wszystkie polskie znaki wyglądają tak '?'. Jak mogę to zmienić ? -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 252 Pomógł: 2 Dołączył: 4.12.2004 Skąd: Skierniewice Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie odbiegając od tematu jescze jedno pytanie związane z kodowaniem : Na tej stronie chcę wyświetlać dane pobrane z bazy przez AJAX , obecnie wszystkie polskie znaki wyglądają tak '?'. Jak mogę to zmienić ? Na początku pliku, który odpowiada za zwrócenie danych daj header() z odpowiednim kodowaniem. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Ładnie działa , strona www ustala w przeglądarce właściwe kodowanie
![]() Znalazłem sobie inny problem : (dot. header w pliku php dla ajaxa,wysłanie go w pliku nie działa) Ajaxa używam tylko w kilku miejscach stąd mało wyrafinowane rozwiązanie ->zanim prześlę dane na stronę www (wybrane z bazy) w skrypcie php przepuszczam je przez funkcję str_replace() (dane pobrane z bazy) , wszystko ładnie zostaje zamienione poza znakami ź,Ź, Ś,ś ..... dlaczego ? Ten post edytował jastu 22.12.2006, 08:31:08 -------------------- Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.06.2025 - 17:36 |