![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
do tej pory stosując mvc miałem zasadę, że nazwą kontrolera jest katalog, a akcją jest klasa w tym katalogu. Czyli np. w katalogu admin jest opcja addProduct i removeProduct itd itp. Zauważyłem jednak, że większość frameworków ma domyślnie konstrukcję taką, że jest jeden katalog na kontrolery i kontroler to nazwa klasy a akcja to nazwa metody w danym kontrolerze. Oczywiście w tych napisanych z głową wszystko sobie można pozmieniać (co zresztą i tak pewnie zrobię), ale i tak mnie to zastanawia. I teraz się zaczynam zastanawiać jaka jest "maksymalna" wielkość pliku w php. Oczywiście chodzi mi o "zdroworozsądkową" maksymalną wielkość, czyli taką aby nie powodowało jakiegoś specjalnego spadku wydajności aplikacji. Oczywiście wiem, że wszystko zależy od serwera itp itd, ale jeśli np. w kontrolerze mam 10 akcji, każda po +/- 200 linii kodu to daje mi to np. 2000 linii - czy to jest dużo? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 945 Pomógł: 7 Dołączył: 15.03.2005 Skąd: katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mi sie wydaje ze to ani nie duzo ani nie malo widzialem klasy co maja po 3,5 tys
|
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 569 Pomógł: 0 Dołączył: 17.08.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja raczej nie przekraczam 1000 lini na klase(srednia wychodzi okolo 500-600 lini), ale chociaz zdazaja sie takie po 2 albo 3 tys.
-------------------- Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota Zarządzaj swoim budżetem domowym |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moze czesc kodu da sie wrzucic do modelu, unikniesz tez duplikowania kodu
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To prawda, że są takie klasy z 3k linii.
W takim razie może problem ugryzę z innej strony - kontroler laduje sie zawsze... i pytanie czy jest to dobra praktyka aby kontrolery miały aż tak dużo kodu, który jest wykorzystywany w małym stopniu ->np. 1 akcja z 10. Przy zwykłej klasie często trudno jest sensownie ją podzielić. W kontrolerze bardzo często występują niepowiązane metody i można je w miarę łatwo odseparować od siebie. Jakie jest zatem uzasadnienie aby wszystkie akcje ładować do jednej klasy? Oczywiście mowa jest tu o większych aplikacjach nie prostych stronach, gdzie sumarycznie ilość kodu do przetworzenia jest niewielka. dr_bonzo - w sumie nie chodzi mi o konkretną sytuację tylko o idee. Na pewno warto przerzucić co się da do modelu, tak aby kontroller wykonywał tylko sterowanie a nie wdawał się w szegóły pojedynczych operacji. Ten post edytował athabus 18.12.2006, 14:28:57 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 16.06.2025 - 19:32 |