Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> Długość pliku, czyli ile linii w kontrolerze
athabus
post 18.12.2006, 13:54:12
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

do tej pory stosując mvc miałem zasadę, że nazwą kontrolera jest katalog, a akcją jest klasa w tym katalogu. Czyli np. w katalogu admin jest opcja addProduct i removeProduct itd itp.

Zauważyłem jednak, że większość frameworków ma domyślnie konstrukcję taką, że jest jeden katalog na kontrolery i kontroler to nazwa klasy a akcja to nazwa metody w danym kontrolerze. Oczywiście w tych napisanych z głową wszystko sobie można pozmieniać (co zresztą i tak pewnie zrobię), ale i tak mnie to zastanawia.
I teraz się zaczynam zastanawiać jaka jest "maksymalna" wielkość pliku w php. Oczywiście chodzi mi o "zdroworozsądkową" maksymalną wielkość, czyli taką aby nie powodowało jakiegoś specjalnego spadku wydajności aplikacji.

Oczywiście wiem, że wszystko zależy od serwera itp itd, ale jeśli np. w kontrolerze mam 10 akcji, każda po +/- 200 linii kodu to daje mi to np. 2000 linii - czy to jest dużo?
Go to the top of the page
+Quote Post
acztery
post 18.12.2006, 14:02:57
Post #2

-----

mi sie wydaje ze to ani nie duzo ani nie malo widzialem klasy co maja po 3,5 tys
+Quote Post
Sh4dow
post 18.12.2006, 14:06:58
Post #3

-----

ja raczej nie przekraczam 1000 lini na klase(srednia wychodzi okolo 500-600 lini), ale chociaz zdazaja sie takie po 2 albo 3 tys.

--------------------
Warsztat: Linux: PHP, MySQL, Apache, NetBeans, C++, Qt-Creator
Użytkownik, słowo którego specjaliści IT używają, gdy chcą powiedzieć idiota
Zarządzaj swoim budżetem domowym
+Quote Post
dr_bonzo
post 18.12.2006, 14:18:35
Post #4

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Moze czesc kodu da sie wrzucic do modelu, unikniesz tez duplikowania kodu

--------------------
Nie lubię jednorożców.
+Quote Post
athabus
post 18.12.2006, 14:25:53
Post #5

-----

To prawda, że są takie klasy z 3k linii.

W takim razie może problem ugryzę z innej strony - kontroler laduje sie zawsze... i pytanie czy jest to dobra praktyka aby kontrolery miały aż tak dużo kodu, który jest wykorzystywany w małym stopniu ->np. 1 akcja z 10. Przy zwykłej klasie często trudno jest sensownie ją podzielić. W kontrolerze bardzo często występują niepowiązane metody i można je w miarę łatwo odseparować od siebie. Jakie jest zatem uzasadnienie aby wszystkie akcje ładować do jednej klasy? Oczywiście mowa jest tu o większych aplikacjach nie prostych stronach, gdzie sumarycznie ilość kodu do przetworzenia jest niewielka.

dr_bonzo - w sumie nie chodzi mi o konkretną sytuację tylko o idee. Na pewno warto przerzucić co się da do modelu, tak aby kontroller wykonywał tylko sterowanie a nie wdawał się w szegóły pojedynczych operacji.

Ten post edytował athabus 18.12.2006, 14:28:57
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 16.06.2025 - 19:32