![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2006 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób mogę powiązać wartość jednej tabeli z drugą. Omówię to dokładniej na przykładzie: Tabela1 | ID_K | Imie | Nazwisko | Data_wprowadzenia | ---------------------------------------------------------- | 1 | Anna | Nowak | 2006-10-02 | | 2 | Adam | Kowalski | 2006-05-01 | Tabela2 | ID_P | Nazwisko | Data_operacji | Tytul | ---------------------------------------------------------- | 1 | Nowak | 2006-11-05 | zwrot | | 2 | Kowalski | 2006-10-0 | rezerwacja | Sprawa polega na tym że chciałbym pobierać wartosć Nazwisko w Tabeli2 z Tabeli1. Oczywiście proste odczytanie w php wartości Nazwiska i wstawienie w pole Nazwisko nie wchodzi w grę. Wiem że istnieje taka funkcja w MySQL za pomocą której będę mogł wstawić wartość z innej tabeli, a jezeli nastąpi zmiana dowolnego wiersza w Tabeli1 to w Tabeli2 pole Nazwisko zostanie zaktualizowane. Poprostu dane stanowią "link" do Tabeli1 i sa na bierząco aktualizowane. Proste odczytanie wartosci za pomocą zapytania i wklejenie tego do Tabeli2 nie za pewni mi tego. Dlatego zwracam sie z prośbą o wyjaśnienie mi tego zagadnienia. Pozdrawiam Ten post edytował Kamilo 18.12.2006, 13:30:19 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 21:49 |