![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam następujący problem: Mam skrypt, który pobiera linki do newsów i powinien wyświetlać wyznaczoną ilość linków w bloku. Wyświetla natomiast za dużo linków. Oto kod skryptu: Kod <? $ilosc_linkow = 6; //pobieranie id kategorii .. function news_include($id_kat) { //$id_kat = $_GET['id_kat']; if ($dir = @opendir("baza/news")) { while (($filee = readdir($dir)) !== false) { if (eregi("base$",$filee)){ $file[]=$filee; } } closedir($dir); } sort($file, SORT_NUMERIC); for($i=0;$i<count($file);$i++) { $x = explode(".", $file[$i]); $y = explode(",", $x[0]); $kate = $y[1]; if($kate == $id_kat) { $news[] = $file[$i]; } } if($ilosc_linkow<count($news)){$ilosc_linkow=count($news);} for($i=0;$i<$ilosc_linkow;$i++) { $x = count($news)-$i; $pliknewsa=file("baza/news/".$news[$x]); $odczyt = explode("||", $pliknewsa[0]); $id = explode(".", $news[$x]); //Skracanie zadługiego tytulu $length = strlen($odczyt[0]); // sprawdzanie dlugosci tytulu $odczyt[0] = substr ($odczyt[0], 0, 25); if($length > 25) { $odczyt[0]="$odczyt[0]..."; } echo("<li> <a href=\"?news=\"".$id[0]."\ title=\"".$odczyt[0]."\">".$odczyt[0]."</a></li>"); } } ?> Skypt includuje komenda: Kod <?php include("news_include.php"); news_include(1);?> gdzie (1) to nazwa kategorii które są kolejno 0,1,2 link do strony: http://www.michaelowen.pl/indexxx2.php Proszę o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 69 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
link do strony: http://www.michaelowen.pl/indexxx2.php na tej stronie nie ma nic konkretnego... nie wiem czy dobrze rozumiem, ale podejrzewam, że błąd leży tutaj:
skrypt sprawdza wielkość $ilosc_linkow i porównuje ją z ilością wszystkich newsów... jeśli jest mniejsza, to przypisuje jej liczbę wszystkich newsów... czyli dajmy na to, ustawiasz liczbę 6, a wszystkich newsów masz 9 skrypt przypisuje wtedy liczbę 9 i wyświetla Ci wszystkie newsy, zamiast zadanych 6... jeśli dobrze zrozumiałem celowość tego działania, to raczej powinno być odwrotnie... jeśli podasz większą liczbę, niż masz newsów, dajmy na to - podajesz liczbę 6, a newsów masz 3... skrypt powinien wtedy zmniejszyć liczbę_linków do 3, czyli powinno być:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
też tak myślałem, ale nie w tym leży błąd, bo gdy zmieniam znak nierówności, to wtedy skrypt nic nie wyświetla
a na stronie te linki powinny być pod belką Newcastle United... i są ale jest ich za dużo |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.06.2025 - 18:14 |