![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam.
Mam tabelę TOWAR, w której przechjowuję informacje o towarach: symbol, nazwę i numer_id itd. Chciałbym aby w polu np. FOTO tej tabeli TOWAR znajdowała się informacja ( 1 jeśli tak, 0 jeśli nie)czy w katalogu (jakiś z góry ustalony np. c:\foto) znajduje się plik, którego nazwa tworzona jest w następujący sposób: symbol+nazwa.jpg. Oczywiście symbol i nazwa to dane z tabeli. Czy można to zrobić za pomocą skryptu SQL-a. Możliwe że nie. A może przy użyciu php i SQL. To chyba prędzej ale nie znam php.Proszę o propozycje i chociarz krótkie przykłady wykonania tego skryptu. Z góry wielkie dzięki. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: wawa Ostrzeżenie: (0%)
|
Zastosuj typ Bolean
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2006 Ostrzeżenie: (0%)
|
Tak to wiem. Ale jak wyszukiwać tych plików?
|
|
|
|
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%)
|
W samej bazie się tego zrobić nie da z tego co wiem, chyba, że T-SQL oferuje takie możliwości, ale to musisz sam sprawdzić
-------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 5 Dołączył: 2.11.2006 Skąd: 52.259 °N, 21.020 °E Ostrzeżenie: (0%)
|
create table #pliki (plik sysname, depth tinyint, isplik tinyint)
insert #pliki exec master.dbo.xp_dirtree 'c:\foto',1,1 delete #pliki where depth<>1 or isplik<>1 or right(plik,4)<>'.jpg' no i masz wszystkie jpegi z folderu c:\foto w tabeli tymczasowej dalej sobie poradzisz -------------------- Aktualny projekt: Egipt - Dahab
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 20.08.2025 - 02:01 |