![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam problem z sumowaniem liczb w pętli, zamiast sumowac jedna liczba do drugiej, te liczby wypisuja sie jedna obok drugiej. Oto funkcja ponioczej
w wyniku: 1 20 0 0 0 0 a powinno byc 21, moze ktos pomoc? Pozdrawiam Ten post edytował nordi 13.12.2006, 18:10:52 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A dlaczego $saldo nie jest globalną?
Pomijając fakt że nawet nie chce mi się tego analizować, bo to wszystko jakieś poplątane jest. (i dało by się pewnie zrobić jednym zapytaniem do bazy [takie mam wrażenie]) -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
Dlaczego tak mało kobiet programuje? ponieważ nie zajmują się głupotami. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 40 Pomógł: 0 Dołączył: 26.09.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po dodaniu global $saldo; zaczał sumowac jeszcze gorzej, to znaczy zamiast dla przykładu, kiedy wypisywał liczby
2 0 47 0 wypisuje teraz 2 0 49 0 Dziwna sprawa |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2003 Skąd: Krakół Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisz dokładnie co ta funkcja ma robić bo ja z tego nic nie rozumiem
![]() -------------------- escape from the execution is futile.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 793 Pomógł: 32 Dołączył: 23.11.2006 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo masz to źle zrobione.
zlicza już jak widzisz dobrze, 2+47=49, tylko że echo wypisuje przy każdej rekurencji. I radzę sprawdzic sobie do czego służy w SQL COUNT() oraz GROUP BY. -------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
|
|
![]()
|
|
Ta funkcja ma zliczac zdjecia w odpowiednich kategorach i je sumowac, te kategorie są rozgałezione, dla przykładu
MUZYKA (0 WPISÓW) -- MUZYKA POP (0 WPISÓW) --- WYKONAWCA 1 (20 WPISÓW) --- WYKONAWCA 2 (1 WPIS) czyli powinno policzyć i pokazać ile zdjęc jest: MUZYKA - 21 -- MUZYKA POP - 21 --- WYKONAWCA 1 - 20 --- WYKONAWCA 2 - 1 Dla muzyki pokazuje 1 20 0 0 Dla Muzyka Pop pokazuje 1 20 0 A dla wykonawca 1 pokazuje 20 A dla wykonawca 2 pokazuje 1 Mam nadzieje, ze teraz coś jaśnie ukazałem. |
|
|
![]()
|
|
Masz to robione rekurencyjnie ale funkcja powinna zwracać wartość znalezioną wtedy możesz sumować to co jest w środku.
-------------------- Algorytmy w PHP, czy ktoś o tym słyszał?
|
|
![]()
|
|
Nic to nie zmieniło, chyba ze robie źle, można więcej szzegołów i przykładów?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 235 Pomógł: 2 Dołączył: 30.06.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja z innej beczki - zamiast miliona zapytań które zawdzięczasz rekurencji nie łatwiej zrzucić sobie tabelkę do tablicy php i operować na niej?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.07.2025 - 04:12 |